Tokom vikenda vanredna vakcinacija u Domu zdravlja Pobrežje

Iz ove ustanove kazali su da se roditelji čija djeca nisu imunizovana mogu javiti u intervalu od 12 do 16 časova. Vanredna vakcinacija podrazumijeva vakcinaciju po redovnom kalendaru i HPV

4419 pregleda 0 komentar(a)
Foto: TV  Vijesti
Foto: TV Vijesti

Dom zdravlja Glavnog grada tokom vikenda, 9. i 10. marta u prostorijama DZ “Stara Varoš”- Pobrežje obavljaće vanrednu vakcinaciju MMR vakcinom, ali i imunizaciju protiv svih vakcinopreventabilnih bolesti.

Iz ove ustanove kazali su da se roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu javiti u intervalu od 12 do 16 časova bez prethodnog zakazivanja termina.

"Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba", naveli su.

Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najšešće putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrijelnim sekretom zaraženih osoba.

"Više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja. Nova ozbiljna zdravstvena kriza moze da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona".

Vanredna vakcinacija podrazumijeva i vakcinaciju po redovnom kalendaru vakcinacije, kao i preporučenim vakcinama (HPV).

Bonus video: