Društvo mladih ekologa Nikšića organizovalo predavanje na temu "Živa i njena toksičnost"

Društvo mladih ekologa Nikšića saopštilo je da su prisutni na predavanju na temu "Živa i njene toksičnosti" imali priliku da se upoznaju sa stanjem u Crnoj Gori po pitanju žive, i o programima koje Crna Gora preduzima na polju zaštite svojih građana od štetnog uticaja žive

937 pregleda 0 komentar(a)
Živa i njena toksičnost, Foto: Društvo mladih ekologa
Živa i njena toksičnost, Foto: Društvo mladih ekologa

Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN) organizovalo je predavanje na temu "Živa i njena toksičnost", a predavač je bila Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine. Predavanje je održano u okviru projekta "Unapređenje znanja i stavova o živi i njenoj toksičnosti".

"Imali smo priliku da se upoznamo sa stanjem u Crnoj Gori po pitanju žive, kao i programima koje Crna Gora preduzima na polju zaštite svojih građana od štetnog uticaja žive. Tako smo mogli čuti informacije o Minamatskoj kovenciji, Nacionalnom planu implementacije Minamatske konvencije o živi, prijetnjama koje proizilaze iz uređaja i aparata koji su još uvijek prisutni u domaćinstvu kao što su toplomjeri i mjerači pritiska na živu, te postupcima koje treba sprovesti u slučaju izloženosti živi", navodi se u saopštenju DMEN-a.

Podsjećaju da je Crna Gora potpisnica Minamatske konvencije od septembra 2014, a da je istu ratifikovala u martu 2019. godine i time se obavezala da će promovisati razvoj i implementaciju strategija i programa za identifikovanje i zaštitu stanovništva od izloženosti živi i živinim jedinjenjima, naročito ranjivih grupa.

Živa i njena toksičnost
Živa i njena toksičnostfoto: Društvo mladih ekologa

"Nacionalni plan za implementaciju Minamata konvencije doprinijeće ispunjenu svih obaveza koje iz nje proizilaze", stoji u saopštenju.

Predavanju su prisustvovali predstavnici lokalne uprave iz Sekretarijata za Komunalne poslove i saobraćaj, Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, nevladinih organizacija "Putevima predaka", "Medija tim", "Istok" i Centar ekoloških politika.

Projekat "Unapređenje znanja i stavova o živi i njenoj toksičnosti" finansijski je podržan od Ministarsva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Bonus video: