Položen kamen temeljac za halu OŠ "Mrkojevići": Projekat koji se čeka više decenija

Izvođač radova je DOO „Kalamper“ iz Bara a stručni nadzor će vršiti kompanija „Civil Engineer“ iz Podgorice. Invesitor je osnovna škola „Mrkojevići“. Sportska hala će biti površine oko 1800 metara kvadratnih

3850 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Polaganjem kamelja temeljca ispred osnovne škole „Mrkojevići“ u Pečuricama danas je obilježen početak radova na izgradnji sportske hale te škole. Ovaj projekat, na koji se čeka više decenija, vrijedi 1,2 miliona eura a završetak radova je predviđen za godinu dana.

Kamen temeljac je položio predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić-Stojanović i predstavnicom Uprave za kapitalne projekte Majom Delić.

Izvođač radova je DOO „Kalamper“ iz Bara a stručni nadzor će vršiti kompanija „Civil Engineer“ iz Podgorice. Invesitor je osnovna škola „Mrkojevići“. Sportska hala će biti površine oko 1800 metara kvadratnih.

kamen temeljac hala u OŠ Mrkojevići
foto: Marija Pešić

Ministarka Jakšić kazala je da je ovo veliki i značajan projekat ne samo za Pečurice već za cijelu opštinu i Crnu Goru te da je ovo projekat o kojem se jako dugo priča.

„Nadamo se da upravo ovim projektom počinjemo jedan od najvećih i najznačajnijih investicionih ciklusa kada je u pitanu obrazovna infrastruktura u Baru. Prije dva, tri dana smo raspisali konkurs za rekonstrukciju krova škole „Meksiko“ a u kapitalnom budžetu su izdvojena određena sredstva i radi se sa inostranim bankama za rekonstrukcije škola „Srbija“ i Jugoslavija““, poručila je.

One je pohvalila saradnju sa Opštinom Bar i misli da je ovo pravi primjer kako resorno ministarstvo i lokalna uprava treba da sarađuju. U narednim danima, najavila je, potpisaće memorandum o saradnji koji će se odnositi na realizaciju projekata za unaprjeđenje kvaliteta obrazovne infrastrukture u Baru.

kamen temeljac hala u OŠ Mrkojevići
foto: Marija Pešić

Pomoćnica direktora Uprave za kapitalne projekte, Maja Delić je kazala da je ta institucija u prošloj godini raspisala javno nadmetanje za izvođenje radova na izgradnji fiskulturne sale, čija je vrijednost milion i 165 hiljada uključujući i PDV.

„Rok izgradnje je godinu dana. Površina objekta je skoro 1400 kvadratnih metara i isti će zadovoljiti sve potrebe i više od toga ove škole i cijelog naselja, ali i grada Bara“, istakla je Delić.

Gradončalenik Bara, Dušan Raičević, kazao je da su ponosni na početak ovog projekta koji je još 2019. godine u saradnji opštine, ministarstva prosvete i udruženjem barskih iseljenika iz Čikaga definisan kao zajednički projekat.

Sportska sala je, kako je kazao, višedecenijska incijativa stanovnika Pečurica.

„Ovo je jedina osnovna škola na području barske opštine koja nije imala fiskulturnu salu ali sam siguran da će u roku od godinu dana imati najmoderniji objekat gdje će đaci ove škole ali i mnogi mještani moći da koriste prostor na adekvatan način“, poručio je Raičević.

kamen temeljac hala u OŠ Mrkojevići
foto: Marija Pešić

Na sastanku sa predstavnicima nadležnog ministarstva su dogovorili saradnju na brojnim projketima a Opština Bar, kako tvrdi Raičević, je spremna da da svoj doprinos najavljenoj rekordnoj godini kada su u pitanju ulaganja u obrazovne institucije.

Direktor osnosvne škole „Mrkojevići“, Osman Grgurević, kazao je da su ovaj dan čekali decenijama te da su se njegovi saradnici i prethodnici godinama trudili da zagovaraju ovu ideju.

„Konačno, naša generacija je dočekala da krenemo u ostvarenje ove ideje. Ovo nije samo obična fiskulturna sala već sala koju će koristiti čitav kraj. Škola „Mrkojevići“ je i društveni i kulturni centar Mrkojevića, a Mrkojevići su naselje sa preko četiri hiljade stanovnik“, poručio je Grgurević.

Po njegovim riječima, djeca ovog kraja do sada nisu imali uslova za rekreaciju i bavljenje sportom ali su sigurni da će oni sada dobiti sve neophodne uslove i sadržaje da se „sklone sa ulice i sklone od svega negativnog što donosi suvremeni način života“.

Osnovnu školu „Mrkojevići“ pohađa oko 360 učenika a poslednje dvije godine u ovu školu se upisuju i djeca koja su strani državljani, dominantno iz Njemačke i Rusije.

Bonus video: