Grad Sarajevo i Opština Bar potpisali Sporazum o saradnji

"Ponosni smo na činjenicu da ćemo kroz povelje o saradnji značajno unaprijediti i turizam naših gradova. Možemo jako puno učiti i na primjeru Sarajeva. Nadam se i da Sarajke i Sarajlije prepoznaju sve one potencijale po kojima je naš grad prepoznat", rekao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević

7764 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, potpisala je Sporazum o saradnji sa predsjednikom Opštine Bar, Dušanom Raičevićem. Isti sporazum potpisao je i načelnik Opštine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić.

Potpredsjednik Općinskog vijeća Stari Grad, Damir Faruk Saračević, "Vijestima" ja kazao da kada je prije tri godine predložio Raičeviću da krenu u saradnju nije znao da će to baš ovako izgledati.

"Tada sam došao u Bar prvi put i bio sam očaran ljepotom Bara, starog grada posebno. Vidio sam dosta sličnosti sa Sarajevom, bogatu kulturu, multietničnost, historiju, i smatrao sam da bi bilo lijepo da se povežemo“, ispričao je Saračević.

On je dodao da je njegova želja da to ne bude samo formalni potpis već da njihovi studenti i djeca posjećuju jedni druge, da ima više privredne i turističke saradnje. Neki od njegovih predloga, kako je istakao, su da Bar ima svoje dane maslina u Sarajevu a da Bar Sarajevu da dane Ramazana.

"Da Bar vidi i tu ljepotu naše kulture, i da se na taj način još više približimo jedni drugima. Ne samo dva grada i dvije opštine, već dvije prijateljske države", zaključio je.

Potpisivanje sporazuma, po njegovim riječima, daće pravni okvir za lakše stvaranje sporazuma sa školama, univerzitetima i specijalnim programima koji bi bili značajni za mlade.

Načelnik Opštine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić saopštio je da je posebno sretan što su svojevrsni svjedoci ovog sporazuma hafiz Sulejman Bugari i privrednik i filantrop Hajriz Brčvak.

"Gospodin Brčvak nedavno je poklonio objekat Općini Stari Grad. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena je S.O.S dječijim selima. U njihovim stanovima će boraviti djeca bez roditelja koja studiraju“, poručio je Čengić.

Njega, kako je kazao, posebno zanima saradnja u oblasti turizma i promocija Starog Grada u Baru i Bara u Sarajevu. Prioritet mu je saradnja u razmjeni učenika, naše djece, na more u Bar i djece Bara u Sarajevo.

"U mom fokusu je konkretna saradnja sa gradovima i općinama drugih država, našim narodom gdje god živi i međunarodnim organizacijama i ambasadama. Da je vječna Crna Gora, da je vječna Bosna i Hercegovina“, poručio je Čengić.

Na izložbi "Iz Sarajeva s’ ljubavlju” Raičević je kazao da ako je Bar rodno mjesto multikulturalizma onda nema logičnije stvari od toga da to krunišu kroz povelju o bratimljenju i saradnji sa opštinom Stari grad i gradom Sarajevom.

"Ponosni smo na činjenicu da ćemo kroz povelje o saradnji značajno unaprijediti i turizam naših gradova. Možemo jako puno učiti i na primjeru Sarajeva. Nadam se i da Sarajke i Sarajlije prepoznaju sve one potencijale po kojima je naš grad prepoznat“, poručio je.

Bonus video: