Milatović posthumno odlikovao Sofiju Klikovac Ordenom Crnogorske zastave trećeg stepena

Orden Crnogorske zastave trećeg stepena se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru, a Orden je uručio njenoj kćerki Ani Klikovac

12429 pregleda 11 komentar(a)
Ana Klikovac i Jakov Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Ana Klikovac i Jakov Milatović, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović posthumno je odlikovao Sofiju Klikovac Ordenom Crnogorske zastave trećeg stepena koji se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru, a Orden je uručio njenoj kćerki Ani Klikovac.

Milatović je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika, čestitao 8. mart svim ženama u Crnoj Gori i istakao "da na ovaj način odajemo poštovanje ličnosti koja je svoj život posvetila obrazovanju budućih naraštaja i progresivnim idejama koje su obezbjedile bolji status ženama u našoj zemlji."

On je dodao da je njen legat crnogorskom društvu nemjerljiv i da je ostao zauvijek vidan kroz oblikovanje velikog broja generacija, ali i kroz avangardna rješenja koja su ženama omogućile povratak na tržište rada i profesionalan razvoj.

milatović
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Milatović je, kako su kazali, naglasio da se ovim odlikovanjem podsjeća na istorijski značaj crnogorske žene u izgradnji modernog i prosperitetnijieg društva, te poručio da je obaveza svih nas da kreiramo ambijent u kojem su jednakost, poštovanje i solidarnost preduslov bolje budućnosti za sve.

"Sofija Klikovac bila je doajen predškolskog vaspitanja i obrazovanja i „najpoznatija crnogorska majka“, kako su je mnogi nazivali zbog njenog višedecenijskog rada i herojske borbe za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece", navodi se u saopštenju.

Istakli su da je ona bila pokretač predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori i osnivač prvih dječijih jaslica. Nakon 41 godine posvećenog rada za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović".

Bonus video: