Perović krije kome dijeli dodatke na platu

Agencija za sprečavanje korupcije ne dostavlja podatke i tako krši načela dobre uprave

28444 pregleda 73 reakcija 60 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Agencija za sprečavanje korupcije ni pored više urgencija, nije dostavljala podatke koji se, pored ostalog, odnose na isplatu varijabila od januara do juna prošle godine.

Time, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, Agencija ignoriše upite stranaka, što ukazuje na neažurnost u njenom postupanju, kršenje načela dobre uprave i kršenje prava podnosioca pritužbe.

Iz mišljenja Bjekovića se još vidi i da je Agencija, nakon više od osam godina rada, tek krajem oktobra prošle godine donijela Odluku određivanju posrednika za slučaj mobinga, iako je su je na to obavezivali propisi.

Postupak pred Zaštitnikom, navodi se u mišljenju, odnosi se na neaktivnost - administrativno ćutanje Agencije za sprečavanje korupcije prema zahtjevima podnosioca pritužbe za dostavljanje određenih informacija i podataka.

“Uskraćivanje odgovora na podnijeti zahtjev i urgenciju od strane Agencije za sprečavanje korupcije nije u skladu sa odredbom člana 57 stav 1 Ustava Crne Gore, kojim se određuje da svako ima pravo da se obrati državnom organu ili organizaciji koja vrši javna ovlašćenja i da dobije odgovor. Pravo obraćanje, zagarantovano Ustavom Crne Gore, podjednako podrazumijeva i pravo da se građanin obrati i pravo da dobije odgovor, što znači ne samo da se odluka donese, već i da se podnosilac zahtjeva obavijesti o konačnom ishodu na zakonom propisan način”, naveo je Bjeković u mišljenju koje se odnosi na postupanje Agencije, na čijem je čelu Jelena Perović.

Navodi se da se podnosilac pritužbe obratio se Savjetu Agencije 21. jula prošle godine, sa molbom da mu se dostavi audio zapis sa 94. sjednice tog tijela, koja je održana 29. maja. Sedam dana kasnije, Savjet je donio akt po navedenoj molbi i dostavio ga Sindikalnoj organizaciji Agencije.

“Nezadovoljan dobijenim odgovorom podnosilac pritužbe je istog dana ponovio zahtjev, a 1. septembra i urgenciju zbog nepostupanja ASK-a o ponovljenom zahtjevu. Dana 26. jula 2023. direktorici Agencije podnijet je zahtjev u kojem je tražena evidencija ulazaka/izlazaka zaposlenih u periodu od 1. do 24. jula 2023. godine i odluke o isplati varijabilnog dijela zarade sa predlozima neposrednog rukovodioca organizacione jedinice koje su donijete u periodu od 1. januara do 25. jula prošle godine”, navodi se u mišljenju Bjekovića. Podnosilac je dostavio urgenciju Agenciji i po tom zahtjevu.

“Prema stanju u spisima predmeta nema dokaza da je ASK o predmetnom zahtjevu i urgenciji dostavila odgovor podnosiocu pritužbe”, konstatuje Bjeković.

Naglašava da je 26. septembra od Perović tražena i Odluke o određivanju posrednika za slučaj mobinga.

“Agencija za sprječavanje korupcije je 31. oktobra 2023. godine donijela rješenje broj 01-2038/2 o određivanju posrednika u ASK-u koje je istaknuto na oglasnoj tabli Agencije”, stoji u mišljenju.

Bjeković je preporučio Agenciji da, bez daljeg odlaganja, podnosiocu pritužbe dostavi pisane odgovore, u kome će, polazeći od prirode traženih informacija, dati jasne i određene razloge o osnovanosti ili neosnovanosti navedenog zahtjeva.

Bonus video: