Skoro prazna sala na javnoj raspravi o planu upravljanja Starom maslinom: Markoč predstavio plan upravljanja

"Problem podzemnih i površinskih voda je aktuelizovan u posljednje vrijeme i bilo je interesovanja većine javnosti. Radovi koji su izvedeni na suzbijanju dali su rezultate", poručio je Markoč

4742 pregleda 4 komentar(a)
Sa javne rasprave, Foto: Marija Pešić
Sa javne rasprave, Foto: Marija Pešić

Uprkos velikom interesovanju stručne, političke i građanske javnosti za stanje Stare masline u prethodnom periodu, na današnjoj javnoj raspravi o planu upravljanja tim prirodnim dobrom sala lokalne skupštine bila je maltene prazna – četvoro građana Bara i jedan odbornik Pokreta Evropa sad (PES).

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Milo Markoč, predstavio je prisutnima plan upravljanja Starom maslinom u narednih pet godina.

"Sam plan upravljanja sadrži prikaz prirodnih resursa i korisnika zaštićenih područja, dugoročne ciljeve, analizu i ocjenu uslova, način sprovođenja zaštite, planske namjene, smjernice za naučno istraživački rad, turizam…", ispričao je Markoč.

Markoč
Markočfoto: Marija Pešić

On je kazao da je na raspravu pozvao sva barska udruženja maslinara, stručnjake sa Biotehničkog i Poljoprivrednog fakulteta kao i sve one koji su u posljednjem periodu iskazali interesovanje.

Jedan predlog i sugestiju, kako je kazao, primio je pismenim putem.

Plan je obuhvatio i četiri aspekta, kako je kazao Markoč, koja mogu ugroziti stanje Stare masline, a to su podzemne i površinske vode, požar i biljne bolesti i štetočine.

"Problem podzemnih i površinskih voda je aktuelizovan u posljednje vrijeme i bilo je interesovanja većine javnosti. Radovi koji su izvedeni na suzbijanju dali su rezultate", poručio je Markoč.

On je istakao da od kako je Sekretarijat na čijem je on čelu preuzeo upravljanje stablom i drenažnim rovovima, svakodnevno izlaze na teren, a da su prvi iskopi otkrili "živu vodu" na dubini od jednog do dva metra.

Predlog Plana upravljanja Starom maslinom ispisan je na 36 strana a u njemu je obuhvaćen i betonski prsten oko stare masline o kojem se može diskutovati u narednom periodu.

Slavko Vučićević iz Udruženja paraplegičara Bar kazao je da Stara maslina nije pristupačna osobama sa invaliditetom te da bi se adaptacija prostora trebala uvrstiti u petogodišnji plan.

"Nepistupačnost je definisana i onda, onim projektom uređenja prostora oko Stare masline. Prisustvovao sam tada i na otvaranju i odmah sam to primijetio međutim nisam reagovao jer bi u tom trenutku to možda bilo neukusno", kazao je Vučićević.

On je imao i primjdbe na olijandere oko Stare masline koji, po njegovom mišljenju, narušavaju estetiku i ne uklapaju se u biodiverzitet parka prirode.

Predstavnici maslinarskog udruženja "Antivari" istakli su da je važno definisati pravila ponašanja turista koji posjećuju Staru maslinu budući da je ona posebno ranjiva tokom mjeseci koji su najprimamljiviji za turiste.

Po njihovom mišljenju, ne treba dozvoliti posjetiocima da gaze po travnatoj površini, što često čine radi slikanja.

Maslinari su iskazali zabrinutost za stari dio stabla i misle da se taj dio stabla ne može većinski oporaviti.

Bonus video: