Opština Bijelo Polje: U martu međunarodni simpozijum sa ostvtom na valorizaciju Hadžidanušine džamije

Sjednici su prisustvovali Elvir Zvrko, predsjednik Odbora i članovi: Ernad Suljević, Jasmila Hot i Radovan Rakočević. Sjednici su takođe prisustvovali sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić i sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Haris Šahman, kao i predstavnici podnosioca građanske inicijative Adnan Ademović i Emir Matović

1448 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Opština Bijelo Polje
Sa sjednice, Foto: Opština Bijelo Polje

Odbor za planiranje, uređenje prostora i stambeno-komunalnu djelatnost održao je sjednicu Odbora na kojoj su razmatrana mišljenja Sekretarijata za izgradnju i Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora u vezi sa Inicijativom koju su podnijeli građani Bijelog Polja vezano za izgradnju Hadžidanušine džamije, saopšteno je iz Opštine Bijelo Polje.

Sjednici su prisustvovali Elvir Zvrko, predsjednik Odbora i članovi: Ernad Suljević, Jasmila Hot i Radovan Rakočević. Sjednici su takođe prisustvovali sekretar Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić i sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Haris Šahman, kao i predstavnici podnosioca građanske inicijative Adnan Ademović i Emir Matović.

"Predstavnici Sekretarijata su dali mišljenje iz oblasti svoje nadležnosti koje se odnosilo na trenutne mogućnosti vezano za prostorni plan i zakonsku regulativu koja reguliše valorizaciju kulturnih ostataka Hadži-Danušine džamije. Potvrđeno je da Opština ima senzibilitet prema predmetnoj inicijativi jer se radi o ostacima vjerskog objekta i u tom pravcu je preduzela niz aktivnosti kako bi iste zaštitila od daljeg propadanja i uništavanja usljed prirodnih i ljudskih faktora", navodi se u saopštenju.

Kao doprinos svemu tome, ističu u toj opštini, Skupština Opštine Bijelo Polje će krajem marta organizovati međunarodni naučni simpozijum gdje će naučnici iz Crne Gore i regiona kao i zainteresovani predstavnici građana imati mogućnost da učestvuju u raspravi o valorizaciji kulturnog dobra kao najzanačajniji doprinos kulturi mjesta i vremena sa osvrtom na valorijaziju ostataka Hadži-Danuš hanumine džamije.

"Tokom sjednice Odbora, vođen je konstruktivan dijalog i bez politizacije ove teme. Zaključak je da treba nastaviti sa aktivnostima kako bi se stvorili uslovi za potpunu valorizaciju prostora na kojem se nalaze ostaci džamije", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: