Sudski savjet: Oštro osuđujemo ponovljene i neprimjerene napade, Đeljošaj ugrožava nezavisnost pravosuđa

"Ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, javno ga pozivamo da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, koje će te dokaze provjeriti, a sve u cilju kako bi predmetni slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama"

24682 pregleda 14 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Sudski savjet oštro osuđuje ponovljene i neprimjerene napade potpredsjednika Vlade Crne Gore i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na sudiju Ivanu Becić, saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Đeljošaj je opet optužio tužiteljku Ivanu Petrušić, Becić i novinara Televizije Vijesti Danila Ajkovića da se obračunavaju sa njim i da su korumpirani.

"Nažalost, ovo je već drugi put da Nik Đeljošaj, kao političar, ugrožava nezavisnost pravosuđa ničim potkrijepljenim tvrdnjama i time pokazuje da ne haje za obavezu koja postoji na strani svih organa države, uključujući izvršnu vlast, parlament i sve sudije, da unapređuju i štite sudsku nezavisnost. Ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, javno ga pozivamo da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, koje će te dokaze provjeriti, a sve u cilju kako bi predmetni slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama", ističe se u saopštenju Sudskog savjeta objavljenom na sajtu te institucije.

Iz Sudskog savjeta su kazali da je Đeljošaj javno optužio sutkinju Becić, za kako je rekao "torturu" nad njim i njegovom porodicom, kao i da je navodno već dobila napisanu presudu od svog nalogodavca sa kojim je, uz državnu tužiteljku i novinara, udružena u slijepoj mržnji i obračunu sa njim kao političarem.

"Ovakav javni nastup ministra ekonomskog razvoja je povod reagovanja Sudskog savjeta u cilju zaštite nezavisnosti i samostalnosti sudske grane vlasti, ali i digniteta ukupnog pravosuđa. Prema viđenju Sudskog savjeta, mora se postaviti jasna granica između slobode izražavanja i opravdane kritike sa jedne strane i nepoštovanja i nedoličnog pritiska na sudstvo sa druge. Sudski savjet oštro osuđuje ove ponovljene i neprimjerene kvalifikacije visokog Vladinog zvaničnika, iz kojih je uočljivo da ministar Đeljošaj nema razumijevanja za ulogu nezavisnog sudstva u odnosu na procesnu ulogu u kojoj se našao", piše u saopštenju.

Sudski savjet smatra da su neuravnoteženi kritički komentari političara neodgovorni i uzrokuju ozbiljne probleme jer javno pouzdanje i povjerenje u sudstvo može se time iz neznanja ili namjerno narušiti.

"U takvim slučajevima, sudstvo mora ukazati da je takvo ponašanje napad na ustavni poredak demokratske zemlje, kao i napad na legitimitet druge grane vlasti, a pored toga takvo ponašanje narušava i međunarodne standarde. Nažalost, ovo je već drugi put da ministar ugrožava nezavisnost pravosuđa ničim potkrijepljenim tvrdnjama i time pokazuje da ne haje za obavezu koja postoji na strani svih organa države, uključujući izvršnu vlast, parlament i sve sudije, da unapređuju i štite sudsku nezavisnost", poručili su.

Stoga, Sudski savjet polazeći od ustavne nadležnosti da štiti nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, još jednom apeluje i poziva sve društvene činioce da vode računa o posebnoj ulozi pravosuđa i da se uzdrže od prizemnih napada na nosioce pravosudnih funkcija koji u demokratskom društvu u kojem postoji vladavina prava, moraju uživati povjerenje javnosti kako bi uspješno sprovodili svoje dužnosti, a ujedno podsjeća i na činjenicu da kritikovane sudije imaju obavezu diskrecije koja ih sprečava da odgovaraju na napade.

"Ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, javno ga pozivamo da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, koje će te dokaze provjeriti, a sve u cilju kako bi predmetni slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama", zaključuje se u saopštenju Sudskog savjeta.

Bonus video: