Đeljošaj: Ili su korumpirani ili mrze

"Da li je dozvoljeno da sudija vrijeđa stranke u postupku na nacionalnoj osnovi?", poručio je Đeljošaj

13459 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Đeljošaj, Foto: Albanska alternativa
Đeljošaj, Foto: Albanska alternativa

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj zatražio je da mu Sudski savjet odgovori na nekoliko pitanja.

"Budući da je Sudski savjet javno reagovao u odnosu na moju raniju objavu, osjećam potrebu da odgovorim kako bi javnost na pravi način bila informisana. Dakle, zamolio bih, prije nastavka dalje rasprave, da mi Sudski savjet odgovori na nekoliko pitanja:

1. Da li je dozvoljeno da sudija vrijeđa stranke u postupku na nacionalnoj osnovi?

2. Da li je dozvoljeno da prije iznošenja dokaza, sudija saopšti "možeš da se žališ na moju presudu"?

3. Da li je dozvoljeno da novinari svjesno dezinformišu javnost iznoseći podatke o broju odloženih ročišta i svaljuju krivicu na mene, a pri tom kriju podatke o odlaganju ročišta usljed promjene sudije i nedolaska tužioca?

4. Da li je dozvoljeno da se sudija podsmijava načinu govora u sudnici?", istakao je Đeljošaj u saopštenju koje je dostavila Albanska alternativa (AA) čiji je on predsjednik

On je dodao da kako bi očuvao sistem, neće dalje da nabraja.

"Budući da se sve navedeno desilo u postupku u kom sam stranka, konstatovao sam da ovakav odnos i ponašnja mogu imati samo dva razloga, a to su korumpiranost ili mržnja. U potpunosti podržavam nezavisnost i samostalnost sudstva. Ipak, takvu poziciju sudovi i sudije ne smiju zloupotrebljavati već je koristiti za napredak države i ostvarivanje pravde", rekao je Đeljošaj.

On je poručio da budući da je iznio optužbe na račun pristrasnosti sudije, koristi priliku da Sudski savjet pita da li se sudija Becić našla u čuvenim prepiskama o namještanju sudija?

"Moramo učiniti sve da imamo i imaćemo poštene sudije koji kao prvo imaju osnovno vaspitanje i rade po Ustavu i zakonu. Nikad više neće biti u Crnoj Gori da tužitelji i sudije budu u svrhu politike, nikada. Ja samo želim pravdu, vaspitanog sudiju, koji nije završio na prepiskama o namještenim slučajevima i koji poštuje Ustav i zakon. Ako i kad bude to, zatražiću sam skidanje imuniteta", rekao je Đeljošaj.

O skidanju imuniteta poslanicima i članovima Vlade odlučuje Skupština po zahtjevu nadležnih organa, bez obzira da li je poslanik ili član Vlade sa tim saglasan ili se protivi.

"A Sudskom savjetu pružam punu podršku, ne kako bi branili nepravdu, nego da uredite sudstvo na najvišem evropskom nivou. Imaćete puno posla i nadam se da ćete uspjeti", zaključio je Đeljošaj.

Sudski savjet je večeras saopštio da oštro suđuje ponovljene i neprimjerene napade Đeljošaja na sudiju Ivanu Becić, te da Đeljošaj ugrožava nezavisnost pravosuđa.

Đeljošaj je prije toga opet optužio tužiteljku Ivanu Petrušić, Becić i novinara Televizije Vijesti Danila Ajkovića da se obračunavaju sa njim i da su korumpirani.

Bonus video: