Herceg Novi: Požari na Luštici i Orjenu

Željko Starčević iz Agencije za zaštitu i Razvoj Orjena upozorava da ako se požar proširi može biti ugrožena munika - rijetka i zaštićena vrsta bora
1 komentar(a)
Babunci, požar, Foto: Slavica Kosić
Babunci, požar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.08.2017. 13:43h

U hercegnovskoj opštini aktivni su požari na poluostrvu Luštica i planini Orjen.

"Vatra se na Luštici kreće u dva pravca. Jedan je od Obosnika prema Babuncima i istočno ka Radovićima Drugi pravac je od zaseoka Petrovići i proširio se na Krašiće prema naselju Luštica bay. Taj krak je "presječen". Srećom nema ugroženih objekata", kazao je načelnik hercegnovske Službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović.

On navodi i da su jutros požar na Luštici gasila tri aviona MUP-a, dva air tractora i dromader.

Objašnjava da su na terenu tri vozila novske Službe zaštite i spasavanja, a vatrogasci rade u smjenama od po 12 sati.

Požar u podnožju Orjena u zaleđu sela Vrbanj, koji je primjećen juće poslijepodne proširio se, nošen vjetrom ka Borovoj glavi i Ubaljskoj planini - granici sa kotorskom opštinom.

Ćirović kaže da je čuvar koji je angažovan na Orjenu izvjestio da je vatra u kršu i da je slabog intenziteta jer tamo skoro i da nema rastinja. Od puta je daleko pet kilometara i nema opasnosti po naselja.

Željko Starčević iz Agencije za zaštitu i Razvoj Orjena upozorava da ako se požar proširi može biti ugrožena munika - rijetka i zaštićena vrsta bora.

Vrsta bora "Pinus heldreichii Christ", koji je poznatiji kao munika, crna mura, bor smrč, simbol je planinskog masiva Orjena. Iako je star izmđu 10 i 60 miliona godina, nauka ga je otkrila tek sredinom 19. vijeka.

Zbog svoje rijetkosti, nalazi se na međunarodnoj IUCN (International Union for Conservation of Nature) crvenoj listi ugroženih vrsta. Takode je zaštićena i crnogorskim zakonodavstvom.

Bonus video: