Lovćen film: Bioskop će raditi, samo ispoštujte dogovor

Kompanija “Lovćen film”, koja upravlja trenutno zatvorenim “Cadmus Cineplexom”, traži da odbornici raspravljaju o aktiviranju bioskopa i spašavanju vrijedne opreme koja propada

8523 pregleda 11 komentar(a)
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović
Bioskop Cadmus cineplex Budva, Foto: Vuk Lajović

Katanac koji je prije godinu stavljen na bioskop “Cadmus cineplex”, od kada u Budvi nema projekcije filmova, mogao bi biti skinut nakon što se kompanija “Lovćen film” obratila predsjedniku Skupštine opštine Nikoli Jovanoviću da hitno u dnevni red narednog skupštinskog zasijedanja uvrsti trenutno stanje i odborničkom sazivu predoči situaciju i mogućnosti otvaranja bioskopa.

“’Mi u ‘Lovćen filmu’ smatramo da se vrlo lako i sa minimalnim naporom može realizovati dogovor koji je već postignut. Ako je tačna tvrdnja da Opština funkcioniše bez problema onda i bez problema treba sprovesti postignuti dogovor koji već godinu dana čeka na sprovođenje dok bioskop propada i svaki dan gubi na vrijednosti”, naveli su u dopisu iz te kompanije koja je gazdovala bioskopom.

Kompanija “Lovćen film” je početkom februara prošle godine zatvorila bioskop, jer nije postignut dogovor sa Opštinom. Početkom marta prošle godine organizovan je sastanak kojim je rukovodio predsjednik Opštine Milo Božović. Tada je praktično postigao dogovor da “Lovćen film” nastavi da upravlja bioskopom, ali pod uslovima koje je lokalna uprava stavila na sto, što je i prihvaćeno od druge strane. Međutim, od tada nije ništa urađeno. U međuvremenu, lokalna administracija je blokirana pritvaranjem Božovića, koji se već 11 mjeseci nalazi u spuškoj ćeliji.

“Obraćamo vam se vezano za stanje bioskopa i naše prethodne razgovore tokom 2023. godine. Cijeneći sadašnje stanje, kao i odsustvo aktivnosti vezano za ovaj projekat, molimo da prihvatite naš predlog izjašnjavanja odbornika SO Budva o informaciji koju bi mi iz ‘Lovćen filma’ samostalno ili zajednički sa vašim nadležnim sekretarijatima pripremili za prvu narednu sjednicu. Postojeća situacija gdje ne postoji nikakva reakcija Opštine, gdje nadležne službe nijesu sprovele dogovor sa sastanka iz marta prethodne godine gdje ste lično prisustvovali i gdje se i pored dogovora odbornici nikada nisu izjasnili o ovom pitanju, je neodrživa i pravno, finansijski, ali i opšte uzevši. Grad nema bioskop isključivo iz razloga nemara, nepažnje i neaktivnosti i to stanje je, smatramo, neophodno hitno izmijeniti”, naveli su u dopisu Jovanoviću iz “Lovćen filma”

Ističu da ukoliko Jovanović smatra da je njihov predlog neprihvatljiv, te da tema bioskopa za grad nije važna ili da nije neophodno da grad ima svoj bioskop iako ga je platio, iz “Lovćen filma” navode da će sa svoje strane pokrenuti postupak za kandidovanje ove tačke za sjednicu Skupštine opštine Budva.

Iz “Lovćen filma” je “Vijestima” rečeno da su se tokom prethodne godine više puta mali sastanke sa predstavnicima lokalne uprave kako bi se ostvario dogovor iz marta prošle godine, te da se prekinu svi sporovi, da se bioskop renovira o trošku “Lovćen filma” i da hitno počne sa radom.

“Ukazivali smo Opštini Budva da je neradom sva oprema ugrožena i da ubrzano propada, a da je u taj projekat ‘Lovćen film’ do danas uložio preko 1,5 miliona eura. Ukazivali smo i predsjedniku SO Budva na sastancima i putem dopisa da su najviše na gubitku građani jer svakodnevno djeca iz Budve idu autobusima u Podgoricu da gledaju filmove, a u svom gradu to mogu ili besplatno, za neke filmove, ili mnogo manjim cijenama od onih koje djeca plaćaju za izlete u Podgoricu”, navode iz kompanije.

Opština i konzorcijum “Budva Cinepleks”, koje su činile kompanije “Lovćen film” i “Art vista”, su 2014. zaključili osnovni ugovor kojim je predviđeno da lokalna uprava godišnje subvencionira sa 199.000 eura projekat. Ugovorom je na 20 godina ustupljen prostor u kompleksu TQ Plaza. Međutim, dvije strane međusobno su pokrenule više sudskih sporova, te međusobno podnosile krivične prijave.

“Lovćen film” je spreman, kako je rečeno Vijestima, ako iz političkih ili bilo kojih drugih razloga, Opština Budva ne želi da nastavi partnerstvo sa “Lovćen film” DOO, da u tom slučaju Opština Budva odmah preuzme sopstveni prostor i opremu i samostalno otvori bioskop bez ikakvih prepreka od strane te kompanije.

Bonus video: