Marinović kreditirao privatnu „Medicalanu”

"Montefarm" prošle godine još dva puta preuzeo dugove veledrogerije u iznosu od 130.000 eura. Direktor apotekarske ustanove ne odgovara na to koji je osnov za potpisivanje ugovora o cesiji, zbog čega je fakture plaćao u veoma kratkom roku iako je postojao avans za ugovorenu robu i da li je takva praksa poslovanja postojala i sa drugim privatnicima

34509 pregleda 33 komentar(a)
Marinović, Foto: Luka Zeković
Marinović, Foto: Luka Zeković

Državna apotekarska ustanova “Montefarm” tokom prošle godine još u dva navrata preuzela je dug veledrogerije “Medicalana”, u vrijednosti od 130.000 eura, iako prema tom privatniku nijesu imali dugovanja.

Analitičke kartice dostavljene “Vijestima” pokazuju da je, bez obzira na to što je “Montefarm” preuzeo dug privatnika po osnovu dva ugovora o cesiji potpisana u razmaku od 17 dana, sve prispjele fakture plaćao u veoma kratkom roku. To, tvrde izvori, nije bila praksa u poslovanju sa drugim privatnim veledrogerijama.

Iz “Montefarma”, ni nakon devet dana, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim slučajem.

Državna revizorska institucija (DRI), utvrdila je da je ta ustanova krajem 2022. godine preuzela dug iste veledrogerije u iznosu od 80.000 eura prema jednoj poslovnoj banci, iako im u tom trenutku nije ništa dugovala.

U izvještaju je navela da je ugovor o cesiji zaključen bez potpune, vjerodostojne finansijske dokumentacije, odnosno da plaćanju cesijom treba da prethodi dužničko-povjerilački odnos. Iz “Montefarma” su, komentarišući taj nalaz, kazali da su ugovor o cesiji sa privatnom veledrogerijom zaključili isključivo da bi “očuvali likvidnost ustanove i rasporedili novac kojim raspolažu”. Tvrdili su da su dug privatnika preuzeli kako bi plaćali na rate robu koja je trebalo da bude isporučena u 2023. godini.

“Montefarm” je dobio pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj, a negativno na pravilnost poslovanja. Zbog toga je revizija i dostavljena Višem državnom tužilaštvu, koje je predmet proslijedilo koelegama iz Specijalnog državnog tužilaštva.

“Sumnjiv pravni posao”

Analitičke kartice dostavljene “Vijestima” pokazuju da ugovor o cesiji iz 2022. nije bio jedini i da se takva praksa nastavila i tokom prošle godine.

“Montefarm” je dug privatnika prema privatnoj banci u iznosu od 80.000 eura preuzeo u junu 2023, a novi, od 50.000 eura, već nakon dvadesetak dana.

Sagovornik “Vijesti”, upućen u poslovanje “Montefarma”, ocijenio je da je ta ustanova sve vrijeme plaćala dug koji nije dospio, kreditirala rad “Medicalane” kroz cesije, ali i kroz avansne ili uplate u najkraćem mogućem roku nakon ispostavljanja fakture tokom čitave 2023. godine.

“Na osnovu podataka iz analitičke kartice komitenta “Medicalana” doo jasno se vidi da je bez obzira na uplate po osnovu cesija “Montefarm” njihove dostavljene fakture plaćao u jako kratkim rokovima od pet do 15 dana. Vrlo je simptomatično što prilikom javne nabavke svaki ponuđač mora da potpiše izjavu da se plaćanje vrši u roku do 90 dana od dana isporuke i uredno dostavljene fakture, a ovdje se sve vrijeme radi o avansiranju i plaćanju u najkraćim rokovima”, smatra sagovornik “Vijesti”.

Izvor tvrdi da je “Montefarm” u prošloj godini raznim uplatama i avansima dolazio do “pretplate” kod Medicalane u iznosu i do 130.000 eura. Ističe i da većina faktura koje su izdate “Montefarmu” nakon potpisanih ugovora o cesiji nijesu “zatvarane” iz tog iznosa, već ih je državna ustanova plaćala u najkraćem roku.

Nalaz DRI stigao u Specijalno državno tužilaštvo
Nalaz DRI stigao u Specijalno državno tužilaštvofoto: Arhiva Vijesti

Sagovorenik kaže da je vrlo simptomatično što prilikom javne nabavke svaki ponuđač mora da potpiše izjavu da se plaćanje vrši u roku od 90 dana od dana isporuke i uredno dostavljene fakture, dok se “ovdje sve vrijeme radi o avansiranju i plaćanju u najkraćim rokovima”.

“Obrazloženje ‘Montefarma’ da je ugovorom o cesiji iz 2022. godine produžio rok plaćanja robe koja treba da stigne, te da tako čuvaju likvidnost, ne pije vodu. U najmanju ruku je čudno da se likvidnost ‘Montefarma’ sa prometom iznad 100 miliona eura za 2022. godinu i neto profitom iznad million eura čuva sumnjivim pravnim poslom od 80.000”, tvrdi sagovornik.

“Montefarm” ćuti o novim ugovorima

Direktor “Montefarma” Goran Marinović “Vijestima” ni nakon devet dana nije odgovorio koji osnov je postojao za potpisivanje novih ugovora o cesiji u 2023. godini. “Vijesti” su “Montefarm” pitale i zašto su robu koja je 2023. godine isporučivana od privatne veledrogerije “Medicalana” uredno plaćali u najkraćem roku, dok je sve vrijeme postojao avans plaćen kroz cesiju za ista medicinska sredstva. Nije odgovorio na ta pitanja, ali ni da li su takav poslovni odnos imali i sa drugim veledrogerijama…

Prema podacima sa sajta Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) privatna kompanija “Medicalana” osnovana je početkom 2021. godine. Kompaniju je, sa jednim eurom kapitala, osnovala Aleksandra Obradović, a djelatnost kompanije je trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima.

U izvještaju DRI navodi se da je uslov za sprovođenje oblika plaćanja kao što je cesija, nastanak dužničko-povjerilačkog odnosa, što znači da se na taj način izmiruju već dospjela potraživanja i obaveze. Revizijom je, međutim, utvrđeno da je u članu 1 Ugovora o cesiji između “Montefarma”, Lovćen banke i veledrogerije “Medicalana” kao dobavljača koji ustupa dio svojih potraživanja od “Montefarma” po osnovu ugovora o javnoj nabavci ljekova i medicinskih sredstava od 22. juna 2022. godine i Ugovora o javnoj nabavci medicinskih sredstava, infuzionih rastvora i preparate za parenteralnu i entralnu primjenu od 20. novembra 2022. u korist banke, kako bi naplatila potraživanja iz ugovora o kreditu od 27. decembra iste godine zaključenog na iznos od 80.000 eura.

Ugovor o kreditu trebalo je da se otplaćuje u jednakim mjesečnim ratama između Medicalana i banke, dok na dan potpisivanja ugovora o cesiji “Montefarm” nije imao obaveze prema toj privatnoj kompaniji. U izvještaju DRI piše da se to vidi iz analitičkih kartica i otvorenih stavki.

Osvrćući se na nalaz DRI, iz “Montefarma” su nedavno kazali da osnov cesije mogu biti i buduća potraživanja. Kazali su da su osnov za potpisivanja cesije krajem 2022. godine bili ugovori o javnoj nabavci iz juna i novembra te godine, te da su cesijom produžili rok plaćanja sa 90 na 180 dana u šest jednakih rata.

Tvrdili su da je cesija omogućila bolju likvidnost i kontinuitet isporuka od dobavljača u visini mjesečne rate.

Bonus video: