Hodžić: Morsko dobro kolonizovalo Ulcinj

Ulcinjski ekolog pozdravio inicijativu Opštine podnijetu Ustavnom sudu

10803 pregleda 40 reakcija 7 komentar(a)
Pričinjena ogromna šteta: Hodžić, Foto: Samir Adrović
Pričinjena ogromna šteta: Hodžić, Foto: Samir Adrović

Ulcinjski ekolog i civilni aktivista Dželal Hodžić pozdravio je inicijativu predsjednika Opštine Omera Bajraktarija, podnijetu Ustavnom sudu, za ocjenu ustavnosti Zakona o morskom dobru i Odluke o donošenju prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, ali tvrdi da to nije dovoljno.

“Pozdravljam što se neko poslije trideset i više godina, napokon sjetio da građane Ulcinja i crnogorsku javnost upozna o činjenju i nečinjenju Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom na teritoriji naše opštine. Obraćanje predsjednika Opštine Ustavnom sudu sa predlogom o ocjeni ustavnosti zakona, ima veću težinu nego da je to uradio neko od nas građana ili civilnog sektora. Ali, to nije dovoljno”, kazao je “Vijestima” Hodžić.

On smatra da bi prethodno trebalo formirati stručnu komisiju sa stranim ekspertima i naučnim ustanovama, koja bi procijenila stanje lokaliteta u opštini nad kojim ingerenciju ima JP, počev od Kruča i Valdanosa, preko Velike skele i Borove šume, do Port Milene, Velike plaže, Bojane i Ade.

“Prema našoj ocjeni, neradom i neznanjem, tim lokacijama pričinjena je šteta koja se mjeri ne desetinama miliona eura, nego možda i cijelih stotinu. Umjesto partnera u rješavanju nagomilanih problema, kako je to planirano zakonom, građani Ulcinja dobili su kolonizatora u vidu JP”.

Hodžić tvrdi da su za takav odnos JP prema najjužnijoj opštini dijelom zaslužni i politički subjekti iz Ulcinja, koji su godinama bili angažovani u organima tog preduzeća sa sjedištem u Budvi.

“To je nastavak kolonizatorskog odnosa, jer svi mi dobro znamo da se Budva razvijala i ulcinjskim parama. Prije zemljotresa, Ulcinj je bio razvijeniji od Budve, a danas je najsiromašnija opština na primorju. Montenegroturist je novac iz Ulcinja usisavao u Budvu, pa danas nju zovu prijestonicom turizma, iako za razliku od nas ona nema ni jezero, ni rijeku, ni ostrvo, ni borovu šumu, ni sumporne izvore, ni pješčane plaže od 16 kilometara...”.

Hodžić je podsjetio i da je poslovni prostor u centru Budve, vrijedan milione eura, koji je nakon diobe imovine Montenegroturista pripao Ulcinju, ostao na raspolaganje budvanskoj vlasti.

“Nijedna partija niti opštinska a kamoli državna vlast u poslednjih 30 godina, nije reagovala povodom tog skandaloznog slučaja. Uostalom, Budva je gradila i poslovne prostore i stanove od para iz Ulcinja. Sve bi to trebalo da dođe na dnevni red. Ulcinj je kao i juče, i danas zapostavljen grad i to se mora mijenjati”.

Hodžić je pozvao lokalnu vlast na konkretniju saradnju kako bi Ulcinj imao status koji zaslužuje.

Opština Ulcinj podnijela je nedavno Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti člana tri stava jedan Zakona o morskom dobru i članova 1,2,3,5,6 i 7 Odluke o donošenju prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore.

Bajraktari je tim povodom kazao “da već decenijama mi u Ulcinju govorimo o nepravdi, odnosno diskriminaciji kojoj smo kao opština i građani Ulcinja izloženi od formiranja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i određivanja linije morskog dobra”.

Podsjetio je da bez obzira na te činjenice, u Ulcinju nije bilo temeljne akcije da se to stanje pokuša na zakonski način promijeniti, osim nekih sporadičnih protesta i skupova građana i nevladinih organizacija.

Ocijenio je da se nepravda i šteta koja se činila i čini, mjeri ne samo u desetinama miliona eura, već prije svega u tome da lokalna samouprava ne može sama da planira i usmjerava razvoj.

Kazao je da je najvredniji prostor Ulcinju oduziman sistematski i planski, odlukama tadašnjih vlada Crne Gore i usvajanjem niza podzakonskih akata.

Podsjetio je da linija morskog dobra u Ulcinju zahvata i prostor koji je od mora udaljen dva kilometra, iako se u zakonu navodi da ona može da seže maksimalno šest metara od najvećeg talasa u vrijeme najvećeg nevremena.

Naveo je da se čak 57 odsto teritorije morskog dobra nalazi u Ulcinju, a u svim drugim opštinama, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom, tek 43 odsto. To, kako je kazao, znači da je pod morskim dobrom u Ulcinju 3.318,4 hektara, ili 3,3 miliona kvadrata, odnosno 13 odsto teritorije opštine.

To je, dodao je, 10 puta više nego u Baru, gdje je u zahvatu morskog dobra 1,3 odsto teritorije te susjedne opštine.

Bonus video: