Media centar uložio prigovor jer je Parlamentarni kanal emitovao izvještaj sa Skupštine NSD

Iz Media centra kazali su da se u Programsko produkcionom planu za 2024. godinu ne piše nigdje da će na Parlamentarnom kanalu biti izvještavano sa stranačkih skupova, te da se izvještavanje ovog tipa ne uklapa u jedan od ciljeva markiranih u Pravilniku o programskim principima

9259 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Media centar je dostavio ombudsmanu nacionalnog javnog emitera RTCG i Agenciji za elektronske medije prigovor jer je TVCG, suprotno svom Programsko produkcionom planu za 2024, Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima, Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG, Zakonu o elektronskim medijima, Pravilniku o programskim standardima u elektronskim medijima i Statutu RTCG, emitovao na Parlamentarnom kanalu opširan izvještaj sa četvrte redovnoj Skupštini Nove srpske demokratije, održane 25. februara 2024. godine.

Iz Media centra kazali su da se u Programsko produkcionom planu za 2024. godinu ne piše nigdje da će na Parlamentarnom kanalu biti izvještavano sa stranačkih skupova, te da se izvještavanje ovog tipa ne uklapa u jedan od ciljeva markiranih u Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima, koji glasi: "c) pravovremeno, sveobuhvatno, objektivno, uravnoteženo i vjerodostojno obrađuju događaje u Crnoj Gori, regionu i šire, podržavajući fer i konstruktivan dijalog na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou".

"U pomenutom Pravilniku se referiše na Zakon o elektronskim medijima, član 74 tačka 7, i Zakon o izboru odbornika i poslanika, član 51, i kaže da "u programima RTCG nije dozvoljena politička propaganda, osim u vrijeme predizborne kampanje". Izvještavanje sa redovne Skupštine Nove srpske demokratije spada, prema mišljenju Media centra, u političku propagandu, a ne u "sveobuhvatno, objektivno, uravnoteženo" novinarsko izvještavanje. U Pravilniku Agencije za elektronske medija o programskim standardima u elektronskim medijima piše da "programskim sadržajima se ne smiju tendenciozno promovisati interesi jedne političke stranke ili bilo koje grupe ili pojedinca…", a izvještavanje o Skupštini NSD upravo je ilustrativan primjer takvog izvještavanja", kazao je direktor Media centra Goran Đurović.

Dodaje da Parlamentarni kanal treba da prati rad skupštinskih tijela, a ne partija koje imaju svoje skupove i koji nisu od javnog interesa, te da RTCG mora prema svi političkim partijama imati isti odnos, što podrazumjeva da se sa njihovih skupova mogu dati kratke vijesti u informativnim programima ali ne reportaže koje predstavljaju političku propagandu van izbornih procesa.

"Ovo tim prije jer su vanparlamentarne političke partije (oko 50 partija koje nisu dio Skupštine) diskriminisane na način što se ne prenose na parlamentarnom kanalu njihovi kongresi. Ne može biti opravdanje da će Parlamentarni kanal emitovati reportaže sa kongresa drugih političkih partija jer se i na taj način krše zakoni", rekao je Đurović.

Ističe da Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG jasno propisuje kada se javnosti u programima RTCG predstavljaju političke stranke:

"U vrijeme predizborne kampanje, u skladu sa posebnim pravilima, obezbjeđuju ravnomjerno predstavljanje političkih stranaka, koalicija i pojedinaca".

"Statut RTCG u članu 4 propisuje: “U programima RTCG nije dozvoljena politička propaganda, osim u vrijeme predizborne kampanje. U programima RTCG nije dozvoljena vjerska propaganda.” Pošto nema nikakve predizborne kampanje, za ovakvo izvještavanje nema profesionalnog opravdanja niti uporišta u zakonima i pravnim aktima nižega reda, te smatramo da Agencija za elektronske medije mora sankcionisati ovakvo postupanje", zaključio je Đurović.

Bonus video: