Citostatik isporučen nakon deset dana: "Pacijenti da se jave onkologu za hemioterapiju"

Nestašice lijeka koji se koristi u terapiji karcinoma dojke, jajnika i pluća zabilježene su i 2023. prošle godine

8716 pregleda 0 komentar(a)
Institut za onkologiju, Foto: SAVO PRELEVIC
Institut za onkologiju, Foto: SAVO PRELEVIC

Lijek “taksol”, koji koriste onkološki pacijenti, u petak je isporučen Centru za medicinsko snabdijevanje Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nakon desetodnevne nestašice.

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da dnevna bolnica Centra za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju, ima “paclitaxela” (“taksol”) u dovoljnim količinama.

“U cilju izbjegavanja nepotrebnih gužvi molimo pacijente da se jave svom ordinirajućem onkologu prema resporedu rada ambulanti za hemioterapiju”, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

“Vijesti” su početkom mjeseca objavile da pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke ne mogu da prime hemioterapiju jer su zdravstvene ustanove ostale bez citostatika.

Nestašice ovog lijeka koji se koristi u terapiji karcinoma dojke, jajnika i pluća zabilježene su i krajem prošle godine.

Iz “Montefarma” su odgovorili da su tokom februara redovno snabdijevali KCCG i Specijalnu bolnicu Brezovik lijekom “docetaksel” (“taksol”) i da su prošlog mjeseca isporučene količine i veće od prosječne potrošnje.

Podsjetili su da su za lijek “docetaksel” od dobavljača koji je bio izabran tenderskim postupkom, obaviješteni krajem 2023. godine da neće biti u mogućnosti zbog deficita u proizvodnji vršiti nabavku i isporuku lijeka do kraja prvog kvartala 2024.

Iz “Montefarma” su kazali da su o ovome obavijestili nadležne i pregovorima sa ostalim dobavljačima uspjeli da nabave potrebne količine od drugog ovlašćenog uvoznika, kao i da “zasada nema zastoja u nabavci”.

Bonus video: