Bar: Planiraju obrazovnu zonu i novu gimnaziju

Uskoro konkurs za novi vrtić i obnova dvorišta na mjestu posječenih čempresa u Baru

5240 pregleda 4 komentar(a)
Sadašnji izgled dvorišta Gimnazije, Foto: Marija Pešić
Sadašnji izgled dvorišta Gimnazije, Foto: Marija Pešić

Konkurs za novi vrtić u Baru biće raspisan do kraja marta, a izvođač radova za sanaciju dvorišta Gimnazije izabraće se u drugoj polovini ove godine.

To je zaključak prošlonedjeljne posjete ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović i sastanka sa lokalnom upravom.

Jakšić Stojanović je kazala da je tema vrtića u Baru gorući problem te da će do kraja mjeseca biti raspisan izvođački konkurs.

Vrtić će se graditi na lokaciji koja je naknadno odabrana nakon višemjesečnih građanskih protesta za očuvanje dvorišta barske Gimnazije i pronalaska nove lokacije za izgradnju tog objekta.

Novi vrtić će se graditi u neposrednoj blizini Srednje stručne škole, kod Zavoda za subtropske kulture.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da misli da će izvođački tender biti raspisan u narednih deset dana.

“Projekat je završen, u finalnoj je fazi revizije, naredne sedmice ćemo imati zajednički sastanak. Mi smo na sebe preuzeli obavezu da izgradimo mrežu saobraćajnica oko tog kompleksa kroz jedan model kružnog saobraćaja kako bi potencijalno rasteretili saobraćajne gužve”, kazao je Raičević.

On je naveo da je sa ministarkom i njenim saradanicima razgovarao i o uređenju dvorišta barske gimnazije u kojem je prije pet godina posječeno oko 90 stogodišnjih čempresa zarad izgradnje vrtića.

“Dobili smo podršku još ranije od ministarke da nastavimo dalje sa aktivnostima. Mi smo raspisali konkurs, izabrali idejno arhitektonsko rješenje. Ovih dana se usaglašavaju ti posljednji detalji, komentari žirija sa nagrađenima. Nakon toga, idemo u izradu glavnog projekta i finansiranje”, kazao je Raičević.

U drugoj polovini ove godine, prema njegovim riječima, mogli bi da uđu u fazu odabira izvođača radova. Od Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija tražili su suglasnost za raspolaganje imovinom, budući da je to uslov za pozitivnu reviziju.

Raičević je kazao da su na sastanku dobili potvrdu da će ta suglasnost biti ubrzo dostavljena, pa će moći da krenu sa investiranjem jer imaju želju da doprinesu što kvalitetnoj realizaciji.

On je u obraćanju medijima kazao i da će u toku ove godine biti raspisan i konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za novi objekat barske Gimnazije koja je planirana u neposrednoj blizini novog vrtića.

“Želimo da to bude obrazovna zona. Razmišljamo da to bude zajednički projekat”, ispričao.

Raičević je kazao da bi stara zgrada Gimnazije pripala Ekonomsko-ugostiteljskoj školi budući da te dvije srednje škole trenutno dijele te prostorije.

Ministarka Jakšić i Raičević su najavili potpisivanje memoranduma u saradnji što će, kako su istakli, dodatno poboljšati napore da se radi na povećanju kvaliteta obrazovanja u Baru, sa akcentom na obrazovnu infrastrukturu.

Predstavnici građanske inicijative “Držati uspravno”, jedni od organizatora protesta za očuvanje dvorište Gimnazije, u prethodnom periodu su imali sastanak sa ministarskom prosvjete na kojem su razgovarali o izgradnji vrtića i obnovi dvorišta.

Bonus video: