Alimentacija završila kod specijalnih tužilaca: Izdržavanje za maloljetnicu nije određeno ni nakon pet godina

Iz Specijalnog tužilaštva “Vijestima” su kazali da su spisi Višeg suda njima dostavljeni 29. februara. Slučaj SDT-u prijavilo Vijeće sudija Višeg suda nakon što je na posljednjem ročištu majka djeteta iznijela sumnje na korupciju u tom predmetu

10583 pregleda 7 komentar(a)
“Hitan spor” traje više od pet godina (ilustracija), Foto: Shutterstock
“Hitan spor” traje više od pet godina (ilustracija), Foto: Shutterstock

Za preko pet godina i održanih oko 30 ročišta, sud za maloljetnu XY još nije odredio visinu izdržavanja, a spor je dodatno produžen, zato što su nedavno, spisi poslati u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), nakon što je na posljednjem ročištu majka djeteta iznijela sumnje na korupciju u tom predmetu.

Iz Specijalnog tužilaštva “Vijestima” su kazali da su spisi Višeg suda njima dostavljeni 29. februara.

“Kada je i formiran krivični predmet radi utvrđivanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Izviđaj je u toku”, navodi u odgovoru državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

XY je rođena u oktobru 2018, a dva mjeseca kasnije, majka je, kako je ispričala “Vijestima”, podnijela i tužbu za samostalno vršenje roditeljskog prava i određivanje visine izdržavanja.

“Postupak do današnjeg dana nije okončan, a kada će, ne znamo, imajući u vidu da je sud spise predmeta poslao u specijalno tužilaštvo, po samoprijavi vijeća sudija Višeg suda u Podgorici, kojim rukovodi Sonja Drašković, a zbog moje sumnje na korupciju u tom predmetu. Ovo ne bi bilo ni čudno, da sudija Višeg suda Suzana Mugoša nije iznijela tvrdnju da je presuda Apelacionog suda kupljena (dakle, isto korupcija), a nije završila pred SDT-om zbog te izjave, već samo pred disciplinskim sudom za sudije”, kazala je majka djeteta “Vijestima”, čiji identitet redakcija neće objaviti radi zaštite njenog maloljetnog djeteta.

Kaže da je za pet i više godina, koliko se vodi spor, “po sudovima prošla golgotu”. Ukazala je i na član 317 Porodičnog zakona, prema kojem je postupak u vezi sa porodičnim odnosima hitan, ako se odnosi na dijete ili roditelja koji vrši roditeljsko pravo. Dodatno, sud će, kaže zakon, postupak, po pravilu, sprovesti na najviše dva ročišta.

Prvu presudu u konkretnom slučaju, na iznos izdržavanja u visini od 200 eura, donio je Osnovni sud u Podgorici, nakon godinu i po trajanja postupka, 17 održanih i odloženih ročišta.

Viši sud je ukinuo tu presudu i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Nova presuda, na iznos od 150 eura, donijeta je nakon šest održanih i odloženih ročista, u januaru 2021, nakon čega je majka izjavila žalbu Višem sudu, koji je istu presudu potvrdio nakon pola godine.

“Iako je rok 30 dana”, napominje ona.

Potom je izjavila i reviziju Vrhovnom sudu, koji je nakon godinu i po ukinuo obje presude i vratio predmet na ponovno suđenje Osnovnom sudu u Podgorici.

Nakon tri ročišta, krajem februara 2023, donijeta je presuda za visinu izdržavanja na 250 eura, a pošto su obje strane uložile žalbu, nakon tri mjeseca, u maju iste godine, i otvorene rasprave u jednom ročištu, donijeta je nova presuda, na iznos od 150 eura.

Tu presudu, u decembru 2023. ukinuo je Vrhovni sud i predmet vratio Višem sudu, na ponovno odlučivanje.

Viši sud je za 15. februar 2024. bio zakazao raspravu.

“Nakon dobijanja poziva za glavnu raspravu, Vijeću suda sam se obratila podneskom 17. januara, sa riječima ‘koliko je sud u zabludi da ne kažem čemu gorem’, a suprotnoj strani poslala sam da je džabe podmićivao sud. Vijeće suda je, nakon petominutne pauze, odlučilo da spise predmeta proslijedi SDT-u, čime je postupak određivanja alimentacije za maloljetno dijete prekinut”, ispričala je ona.

Iz tužilaštva nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” o tome koliko može da pred SDT-om traje sada taj postupak i da li se u vezi sa tim, uzima u obzir osnovni predmet - određivanje alimentacije za maloljetno dijete.

“Kada će se suđenje nastavit, i pitanje je za SDT. Valjda je pretežniji interes malodobnog djeteta od lične sujete sudija u postupku. To isto vijeće je majki djeteta u presudi od juna mjeseca 2023, kada je odredilo visinu alimentacije od 150 eura, koja je ukinuta presudom Vrhovnog suda kasnije, ukazalo da ona treba da nađe dodatni posao, kako bi stvorila adekvatnija materijalna sredstva za svoje dijete. Majka je javni funkcioner i takav dodatni posao nije moguće da obavlja, shodno Zakonu o sprečavanju korupcije”, ispričala je ona “Vijestima”.

Nakon što su spisi predmeta upućeni SDT-u, majka maloljetnog djeteta XY se obratila i predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću, sa zahtjevom da hitno nastavi postupak i vrati spise predmeta u sud.

“Ako smatra da je neophodno da se izjasni SDT, da ne blokira postupak, odnosno radi prekid postupka na neodređeno, već se dopisom obrati istom za ispitivanje nespornih činjenica da postupak traje preko pet godina, da je održano preko 30 ročišta, da sud za sve vrijeme ne umije ili neće da primijeni 14 članova Porodičnog zakona koji regulišu izdržavanje”, navela je, pored ostalog, u tom obraćanju, koje je dostavljeno i “Vijestima” i instituciji Zaštitnika za ljudska prava i slobode.

Majka XY je dva puta pokretala i postupak za lišenje roditeljskog prava oca djeteta.

“Imajući u vidu da otac djeteta svoje pravo da je otac koristi samo kako bi ometao majku da vrši roditeljsko pravo. Stav sudova je bio, bez obzira na činjenicu da otac nije vidio dijete od rođenja, da nije protekao dovoljan period, i da je to najrigoroznija sankcija, pa je isti predlog za lišenje i odbio. Neodržavanje ličnih kontakata spada u grubo zanemarivanje djeteta, što je osnov za lišenje roditeljskog prava, shodno Porodičnom zakonu”, kazala je ona.

Tvrdi i da je otac djeteta, pored ostalog, imovinu prepisao sa sebe, da je to učinio i sa firmom, čija je, kaže, vrijednost oko milion eura, da je on u firmi registrovan kao izvršni direktor, a da je prijavljen da radi svega dva sata dnevno, za 112,5 eura mjesečno.

“Izdržavanje djeteta u Porodičnom zakonu broji svega 14 članova. Da li je potrebno pet i više godina da se donese odluka? Da su svaki dan sudije učile po slovo, apsolvirali bi izdržavanje. Da li je moguće da se šest presuda ukine, da nakon svega prekinu postupak da bi ispitali majku kod SDT-a na okolnost eventualne korupcije? Šta je sa odredbom koja kaže da su sporovi hitni? Majka dolazi iz sistema socijalne i dječje zaštite, gdje radi na rukovodećoj poziciji, ako ona ne može obezbijediti sa svim znanjem koje posjeduje alimentaciju za svoje dijete, kako će drugi”, kazala je ona.

Bonus video: