Plužine i Tutin dobiće novi turistički proizvod: "Čeličnim putem" do otkrivanja ljepote Tare i Ibra

Projekat, sa čijom realizacijom se počelo u novembru prošle godine i koji traje godinu, predstavljen je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Slobodan Delić, predsjednik Opštine Plužine, Fazila Fezirović, predsjednica Skupštine opštine Tutin i Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER)

4084 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja projekta, Foto: Opština Plužine
Sa predstavljanja projekta, Foto: Opština Plužine

Opštine Plužine u Crnoj Gori i Tutin u Srbiji ove godine dobiće novi turistički proizvod, "čelični put", odnosno "via ferrata", koji će biti instaliran na atraktivnim lokacijama.

Riječ je o stazamo po stijenama koje su uređene gvozdenim pomagalima i predstavljaju pravu turističku atrakciju namijenjenu svima koji žele da se penju po stijenama, a nemaju alpinističko iskustvo.

"Via ferrata" je, kako često govore, uvod u alpinizam, a pomenute dvije opštine dobiće "čelični put" zahvaljujući projektu "Via Ferrata" penjanje radi otkrivanja ljepote rijeka Pive i Ibra.

via ferrata
foto: Opština Plužine

Projekat, sa čijom realizacijom se počelo u novembru prošle godine i koji traje godinu, predstavljen je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Slobodan Delić, predsjednik Opštine Plužine, Fazila Fezirović, predsjednica Skupštine opštine Tutin i Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

"Delić se zahvalilo na finansijskoj podršci Evropske unije i istakao da se raduje saradnji sa Opštinom Tutin na unapređenju turističkih potencijala dvije opštine, kao i da će se ova saradnja nastaviti i u drugim sektorima i pravcima razvoja. Fazila Fezirović se zahvalila na ukazanom povjerenju Opštini Plužine i istakla da se nada da će projekat ostvariti planirane rezultate, unaprijediti turističku infrastrukturu i doprinijeti bržem ekonomskom razvoju opština Tutin i Plužine, kroz kreiranje novih turističkih ponuda, posebno u aktivnom turizmu", navodi se u saopštenju za javnost.

via ferrata
foto: Opština Plužine

Projekat, koji sufinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Crna Gora, zajednički sprovode opštine Plužine i Tutin, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj i Park prirode "Piva" sa ciljem doprinosa korišćenju turističkih potencijala i unapređenja prekogranične saradnje Crne Gore i Srbije.

"U sklopu projekta biće unaprijeđeni kapaciteti mladih na lokalnom nivou za pružanje usluga vodiča i spasavanja na Via ferrati u Plužinama i u Tutinu. Rezultati projekta se odnose i na promociju Via Ferrate među tur-operatorima, planinarskim klubovima i potencijalnim posjetiocima, kao i na povećanu vidljivost prekogranične saradnje i rezultata projekta u javnosti", kazao je Dragiša Mijačić, koordinator projekta.

Kako su kazali, sem značaja za razvoj turizma i unapređenja turističke ponude pomenutih opština, projekat "Via Ferrata" pruža i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

Ukupna vrednost projekta je nešto više od 288.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije skoro 244,8 hiljada.

Bonus video: