Media centar: Ako je Knežević tvrdio da je "Pepeljugu" napisao Vuk Karadžić, onda je nastavio da manipuliše

Iz Media centra su rekli da su zainteresovani, a pretpostavljaju i dobar dio građana i građanki Crne Gore koji finansiraju nacionalni javni medijski servis, da sazna ko priprema sadržaj za emisiju 'Kalendar', koja kako su poručili nije predviđena Produkcionim planom za 2024. godinu, te ko je urednik te emisije i zašto se njegovo ime skriva od javnosti

9837 pregleda 12 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović

Ako je tačno da je direktor Televizije Crne Gore (TVCG) Milan Knežević na sjednici Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG) tvrdio da je bajku "Pepeljuga" napisao Vuk Karadžić, onda je on nastavio da javno manipuliše javnošću u vezi sa ovom temom i time kompromituje sebe i javni medij na čijem je čelu, saopšteno je danas iz Media centra..

"Prema izvještaju sa jučerašnje sjednice Savjeta RTCG, objavljenom na portalu Vijesti, direktor TVCG Milan Knežević je kazao da Media centar nije veliki poznavalac književnosti i tvrdio da je 'Pepeljugu' napisao Vuk Karadžić. To je bila Kneževićeva reakcija na nedavni prigovor Media centra na sadržaj emisije 'Kalendar' u kojoj su poznata bajka, ali i neke druge koje su prikupila braća Grim, označene kao da su preuzete iz srpskog jezika i neupućenima u ovu problematiku sugerisano da su te bajke izvorno srpske", ističe se u saopštenju Media centra koje potpisuje Dragoljub Duško Vuković predsjednik Skupštine te nevladine organizacije (NVO).

Iz Media centra su kazali i da oni nijesu NVO koja se bavi književnošću, pa, prema tome, ne može biti ni veliki ni mali poznavalac književnosti, ali jeste zainteresovana za to da osujećuje, koliko je u njenoj moći, da niko svjesno ili iz neznanja ne obmanjuje crnogorsku javnost.

"Zato Media centar voli da provjerava, kao što je učinio i u slučaju spornog sadržaja objavljenog u 'Kalendaru', 24. februara ove godine, i ta provjera je rezultirala saznanjem da su braća Grim neke od bajki, uključujući i bajku 'Pepeljuga', preuzeli od Šarla Peroa, francuskog pisca rođenog 1628. godine. Njegova verzija bajke, od bezbrojnih koje postoje, pa i one koju je zabilježio Vuk Karadžić, najpoznatija je", piše u saopštenju.

Iz Media centra su rekli da su zainteresovani, a pretpostavljaju i dobar dio građana i građanki Crne Gore koji finansiraju nacionalni javni medijski servis, da sazna ko priprema sadržaj za emisiju 'Kalendar', koja kako su poručili nije predviđena Produkcionim planom za 2024. godinu, te ko je urednik te emisije i zašto se njegovo ime skriva od javnosti.

"Očekujemo da direktor TVCG Milan Knežević potvrdi ili demantuje navode iz izvještaja objavljenog na portalu Vijesti. Ako ih potvrdi, voljeli bismo da otkrije izvore za svoju tvrdnju da je Vuk Karadžić napisao bajku 'Pepeljuga'. Voljeli bismo, takođe, da direktor TVCG otkrije identitet urednika emisije 'Kalendar', kako bismo mu mogli postaviti pitanje u vezi sa spornim sadržajem, na koji je Media centar javno reagovao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: