Sa lažnim diplomama srednje medicinske škole radile u zdravstvenoj ustanovi?

E.B. i H.F. se sumnjiče za krivično djelo falsifikovanje isprave

23909 pregleda 27 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Menadžment jedne zdravstvene ustanove podnio je krivične prijave protiv dvije osobe osumnjičene da su imale lažne diplome o stečenom srednjem obrazovanju.

"Zbog sumnje da su E.B. (koja je prestala sa radom otkazom ugovora o radu na sopstveni zahtjev) i H.F. (kojoj ugovor o radu na određeno ističe 15. marta) izvršile krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika, očekujemo od nadležnih organa da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima u cilju rješavnja ovog značajanog institucionalnog izazova", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ističu i da izuzetno cijene angažman menadžmenta ustanove u kojoj su otkriveni ovi slučajevi.

"Nakon saznanja i sumnje na falsifikovane obrazovne isprave medicinskog kadra u zdravstvenoj ustanovi, Ministarstvo zdravlja će uputiti inicijativu i resorima rada i socijalnog staranja, kao i prosvjete, nauke i inovacija, kako bi u skladu sa svojim nadležnostima provjerili vjerodostojnost obrazovnih isprava medicinskog osoblja u domovima za stare odnosno obrazovnim ustanovama predškolskog obrazovanja", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su apelovali na nadležne organe da u cilju zaštite zdravlja svih građana i izbjegavanja ozbiljnih posljedica koje nekvalifikovana lica mogu prouzrokovati, najurgentnije postupaju u eventualnim slučajevima lažnih obrazovnih isprava u sektoru zdravstva.

"Očekujući razumijevanje javnosti, u prvom redu zbog želje da ne narušimo tok istrage, Ministarstvo zdravlja ne može dati više informacija o ovom slučaju. Podsjećamo da su sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori (domovi zdravlja, opšte bolnice, specijalne bolnice, kliničko-bolnički centri, KCCG, Montefarm, Zavod za transfuziju krvi, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Institut za javno zdravlja), po nalogu Ministarstva zdravlja, pokrenule procedure i uputile nadležnim institucijama zahtjeve za provjeru vjerodostojnosti obrazovnih isprava svih zaposlenih. S obzirom na veliki broj zaposlenih, ovaj proces može zahtijevati određeni vremenski period. Kada postupak bude okončan do kraja, očekujemo potpune i objedinjene informacije", piše u saopštenju.

Bonus video: