Marinović: Kreditirao sam i druge

"Što se tiče avansnog plaćanja i plaćanja prije roka dospijeća, standardna praksa od početka mog mandata je da se državna sredstva ne drže na računu nego da se urgentno plaća najvažnijim dobavljačima da bi se na taj način poboljšala njihova likvidnost a time i spriječile blokade u isporuci neophodnih ljekova tj. stabilnost snabdijevanja ljekovima"

13832 pregleda 25 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Povodom teksta “Marinović kreditirao privatnu Medicalanu”, objavljenog u “Vijestima”, reagovao je direktor “Montefarma” Goran Marinović. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Ovim reagovanjem želim da pojasnim zainteresovanoj javnosti da je cesija uobičajeni način poslovanja u finansijskoj sferi i da za taj vid ustupanja - prodaje potraživanja nije potrebna saglasnost dužnika. U 2021. potpisan je ugovor sa veledrogerijom Glosarij DOO i ERSTE Bankom (faktor) u vrijednosti od 15 miliona eura i sa Farmont DOO i IRF-om (faktor) u vrijednosti od preko 784.000 eura. U 2022. potpisan je ugovor sa Farmont DOO i Erste Bankom na iznos od cca 900 hiljada eura i cesija sa Medicalanom u iznosu od 80 hiljada eura. Tokom 2023. potpisana je cesija sa Medicalanom u iznosi od 130.000 eura. Dakle, tokom 2021, 2022. i 2023. godine sa pomenutim firmama je potpisano ugovora o prenosu - prodaji potraživanja u iznosu od cca 16,6 miliona eura, a sa famoznom Medicalanom 210.000 eura. Prema tome, učešće Medicalane u pomenutim finansijskim operacijama u prethodne tri godine (2021, 2022. i 2023.) je 1,2 odsto. Postavlja se pitanje šta je Montefarm ovime dobio? Odgovor je jednostavan, umjesto da plaća obaveze prema dobavljačima jednokratno u roku do 90 dana, rok za plaćanje je produžen na 180 dana bez ikakvih troškova na teret Montefarma, čime je kompanija povećala stepen likvidnosti i povećala mogućnost reagovanja u hitnim situacijama u obezbjeđenju ljekova i ostalog medicinskog i nemedicinskog materijala u zdravstvu, radi sprečavanja eventualnih blokada u isporukama ljekova od strane dobavljača.

Što se tiče avansnog plaćanja i plaćanja prije roka dospijeća, standardna praksa od početka mog mandata je da se državna sredstva ne drže na računu nego da se urgentno plaća najvažnijim dobavljačima da bi se na taj način poboljšala njihova likvidnost a time i spriječile blokade u isporuci neophodnih ljekova tj. stabilnost snabdijevanja ljekovima. Navešću kao primjer obaveze za februar 2024. gdje su obaveze prema dobavljačima iznosile preko 9 miliona a do 27. 2. 2024. godine najvećim dobavljačima uplaćeno je preko 15 miliona eura. Dakle, sa preko 6 miliona eura su avansno plaćene obaveze koje dospijevaju tek krajem marta čime je povećana likvidnost dobavljača, ZUACG Montefarm će ostvariti određene bonitete, omogućiti stabilno snabdijevanje ljekovima, medicinskom i nemedicinskom opremom, dok je država izbjegla tezaurisanje sredstava koja bi bila na računima Montefarma do isteka roka dospijeća. Ovih avansnih 6 miliona plaćeno je najvećim dobavljačima tj. Glosariju, Farmegri, veledrogeriji Medica i tako redom. Sva plaćanja prema malim dobavljačima u koje spada Medicalana ne predstavljaju ni 5 odsto ukupnih plaćanja prema velikim dobavljačima, čime se održavala stabilnost snabdijevanja zdravstvenog sistema Crne Gore.

Ovakvo vođenje poslovne politike rezultiralo je da je Montefarm za vrijeme mog mandata 2022. i 2023. godinu zaključio bez ikakvih dugovanja prema dobavljačima, a promet iz sopstvenih sredstava je povećan sa cca 1,7 miliona na cca 8,5 miliona, pazari (gotovina) sa cca 2,4 miliona na cca 10,2 miliona, a neto dobit je sa oko 350.000 porasla na preko milion eura godišnjeg prosjeka. Na kraju, postavlja se pitanje kako ovakvi finansijski rezultati mogu proisteći iz nepravilnog poslovanja Montefarma? Prema tome ako je ‘Marinović kreditirao privatnu Medicalanu’ šta tek reći za ‘milionsko kreditiranje gore navedenih privatnih veledrogerija’?”

Bonus video: