U podgoričkom Domu zdravlja izabranih doktora dovoljno, fali ginekologa

Nakon nestašice reagenasa, situacija po pitanju snabdjevenosti stabilna. Ustanova nedavno primila šest mladih ljekara, pa je kadrovska situacija u službi Izabranih doktora za odrasle solidna. U planu jačanje organizacionih cjelina, najprije službe porodičnih ljekara i savjetovališta, kaže .v.d. direktorice Dragana Durković Perović

25490 pregleda 25 reakcija 10 komentar(a)
Dr Dragana Durković Perović, Foto: Privatna arhiva
Dr Dragana Durković Perović, Foto: Privatna arhiva

Nakon duže nestašice biohemijskih reagenasa za laboratorijsku dijagnostiku, zbog čega su pacijenti upućivani u Klinički centar, snabdjevenost podgoričkog Doma zdravlja tim materijalima, ljekovima i drugim medicinskim sredstvima sada je stabilna.

To je, u razgovoru za “Vijesti”, kazala vršiteljka dužnosti direktora te ustanove, dr Dragana Durković Perović.

Ona ističe da Dom zdravlja očekuje izazovna godina za poslovanje, jer je budžet za oko osam miliona eura manji nego 2023. Govoreći o kadrovskoj situaciji, Durković Perović je kazala da je u službi izabranih doktora za odrasle, nakon što su primili šest mladih ljekara - solidna. Pojašnjava da ustanovi fali šest ginekologa i da će se truditi da dodatno angažuju te specijaliste.

Koji su ključni problemi i nepravilnosti koje ste zatekli dolaskom na funkciju?

Imenovana sam za v. d. direktoricu 31. januara 2024. godine. Istog dana me sačekao problem sa nedostatkom biohemijskih reagenasa za našu laboratoriju. Svjedoci smo gužvi ispred laboratorije Kliničkog centra Crne Gore prethodna dva mjeseca, upravo iz razloga što smo bili prinuđeni da pacijente upućujemo u ovu ustanovu da urade određeni set laboratorijskih nalaza koje smo godinama pružali preko naše laboratorije. Ovim putem se još jednom zahvaljujem kolegama iz KCCG koji su nam izašli u susret. Moram napomenuti da je neblagovremeno predviđanje nedostatka reagenasa otkrilo i druge probleme u vezi sa komunikacijom među određenim službama unutar ustanove, što ne bi smjelo da se dešava i ja i moj tim ćemo raditi na poboljšanju te komunikacije, zbog kvaliteta rada ustanove, zaposlenih i naših pacijenata.

Kakvo je danas stanje u vezi s snabdjevenošću ustanove ljekovima, reagensima i medicinskim sredstvima?

Prema provjerenom stanju koje mi odgovorni dostavljaju, Dom zdravlja trenutno ima dovoljno ljekova, reagenasa i medicinskih sredstava i svi procesi pružanja zdravstvenih usluga se obavljaju nesmetano. Suština je potrebe ustanove pratiti kontinuirano, jer sistem rada najveće ustanove primarnog nivoa u državi je dinamičan proces, a da bismo to ostvarili, moramo međusobno imati utvrđena pravila funkcionisanja i besprekornu komunikaciju.

Saopštili ste da vas očekuje izazovna godina za poslovanje. Koje probleme morate prioritetno rješavati?

Da, postoje profesionalni izazovi za ovu poslovnu godinu. Budžet ustanove je za otprilike osam miliona eura manji nego za prethodnu godinu. Apsolutno moramo biti racionalni u ekonomskom funkcionisanju. Planiramo jačanje organizacionih cjelina, u prvom redu službe u kojoj rade porodični ljekari, kao i naših savjetovališta, i to uz pomoć Ministarstva zdravlja, s kojim imamo odličnu saradnju, u cilju podizanja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, kao i poboljšanje uslova rada našim doktorima i sestrama.

Kakva je kadrovska situacija u Domu zdravlja? Koliko timova izabranih doktora za odrasle, djecu i ginekologa nedostaje ustanovi s obzirom na broj stanovnika?

Solidna za službu Izabrani doktor za odrasle. Prethodnih dana primili smo šest mladih ljekara i sada, po sistematizaciji koja je trenutno na snazi, imamo dovoljan broj timova. Napominjem da je uvijek jedan dio osoblja na bolovanju ili odmoru, ali kadrovski smo ipak ojačali ovu ključnu službu Doma zdravlja.

Kada su pedijatri u pitanju, ističem da je trenutno angažovano pet penzionera po ugovoru o djelu, a sa 25 ljekara koji su nam zaposleni, imamo, po sistematizaciji, dovoljno. Dio ljekara je na specijalizaciji iz pedijatrije, tako da ustanova mora da funkcioniše dok kolege ne polože specijalistički ispit.

Ginekolozi su u nasoj ustanovi u manjku, fali šest specijalista. Trudimo se da nadomjestimo ovaj nedostatak kroz dodatno angažovanje ljekara.

Da li i kakve infrastrukturne projekte planirate tokom Vašeg mandata?

Sigurno ste upoznati sa planom izgradnje velikog objekta Doma zdravlja u Siti kvartu. To je projekat koji će se finansirati novcem iz EU fonda. Postojeće objekte ćemo obnavljati kroz projekte i donacije u cilju energetske efikasnosti i naravno u higijensko-epidemiološkom smislu.

Bonus video: