Opštine traže da manje novca daju za dnevne centre jer su u lošoj finansijskoj situaciji

Iz Zajednice opština Ministarstvu rada dostavili analizu u kojoj se navodi i da je ovo usluga za čije finansiranje je odgovorna država

7086 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) tražila je od Ministarstva rada i socijalnog staranja da usvoji novi model finansiranja dnevnih centara za djecu sa smetnjma i teškoćama u razvoju u kojem bi učešće opština bilo najviše do 30 odsto.

Razlog za to je, navodi se u saopštenju, što je riječ o usluzi za čije je pružanje i finansiranje odgovorna država kao i to što je veliki broj opština u teškoj finansijskoj situaciji.

Oni su Ministarstvu dostavili i Analizu o sredstvima koje su jedinice lokalne samouprave izdvajale za usluge i davanja iz oblasti socijalne i dječije zaštite za period 2020-2022. godine.

"Urađena analiza pokazala je da su opštine u periodu od tri godine za usluge u oblasti socijalne i dječije zaštite izdvojile preko 12 miliona eura, od čega čak oko devet miliona za dnevne centre. Od toga je preko šest miliona za troškove njihovog funkcionisanja i oko tri milona za izgradnju objekata dnevnih centara", saopštili su iz Zajednice opština.

Ističu da dobijeni podaci govore da su pojedini dnevni centri krajem 2019. godine ostali bez uplate iz državnog budžeta pripadajućih sredstava u iznosu od po 150 eura po korisniku.

"Na inicijativu Zajednice opština i Ombudsmana, uz podršku Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, ovaj iznos je povećan na 250 eura koje država plaća od 900 eura ukupnih mjesečnih troškova po korisniku, pri čemu su roditelji djece korisnika u potpunosti oslobođeni plaćanja", rekli su iz ZOCG.

Oni kažu da bi se smanjenjem finansijskih zahtjeva prema opštinama za obezbjeđivanje ove usluge, koja je u izvornoj nadležnosti države, omogućilo da finansiraju specifične usluge za kojima postoji potreba u lokalnoj zajednici.

"U više navrata ZOCG ukazivala na ove probleme na sjednicama Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, koji u svojim zvaničnim zaključcima podržava i preporučuje utvrđivanje održivog modela fininsiranja dnevnih centara, u konsultaciji svih resornih ministarstava, Zajednice opština, Ombudmana i UNICEF-a u Crnoj Gori, s tim da učešće države u ovim troškovima treba uvećati", piše u saopštenju.

Zajednica se, dodaju, negativno izjasnila na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o visini sredstava za razvoj, odnosno finansiranje usluge socijalne i dječje zaštite i kriterijumima za njihovu raspodjelu, ukazujući da to što opštine nijesu usvajale lokalne akcione planove ne bi smjelo da bude razlog uskraćivanja državnih transfera u ove svrhe, budući da se sredstva namjenski opredjeljuju u budžetu države i opština.

"ZOCG vjeruje da će sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja uspostaviti kvalitetan dijalog, kako bi se, uz učešće i drugih Vladinih resora, utvrdio održiv model finansiranja dnevnih centara i obezbijedio kontinuitet pružanja ove prijeko potrebne usluge djeci sa smetnjama u razvoju", zaključili su.

Bonus video: