Demantuju pomor ptica: Strpljenja, sačekajmo rezultate analize

Preparat koji je postavljen ima kao ciljnu grupu samo ciljane glodare (miševe i pacove) i u istom se nalazi aktivna materija bromadialon sa dodatkom bitrexa (gorka materija koja sprečava bilo koju drugu životinju, uključujući i galebove, da mamac konzumira) u jako maloj koncentraciji od svega 0,005% u obliku parafinskog bloka u čvrstom stanju i kao takva kobna je samo za ciljane glodare
89 pregleda 0 komentar(a)
Galeb, Mamula, Foto: Bokobran
Galeb, Mamula, Foto: Bokobran
Ažurirano: 04.08.2017. 20:02h

Preduzeće “Slavisan” d.o.o reagovalo je povodom teksta objavljenog u ,,Vijestima,, 2. avgusta, pod naslovom “Otrov opasan za golubove”, a povodom informacija o uginulim galebovima na ostrvu Lastavica na tvrđavi Mamula.

U reagovanju se navodi: “Naše preduzeće dana 29. 05. 2017. na predmetnoj lokaciji je uradilo deratizaciju i nakon toga u junu i julu izvršilo kontrolu postavljenih mamaca koji su se nalazili u kutijama. Da je bilo koja životinja, sem glodara konzumirala postavljene mamce, mi bismo u kontroli otkrili takvu pojavu jer smo zadnju kontrolu vršili 24. 07. 2017. godine.

Preparat koji je postavljen ima kao ciljnu grupu samo ciljane glodare (miševe i pacove) i u istom se nalazi aktivna materija bromadialon sa dodatkom bitrexa (gorka materija koja sprečava bilo koju drugu životinju, uključujući i galebove, da mamac konzumira) u jako maloj koncentraciji od svega 0,005% u obliku parafinskog bloka u čvrstom stanju i kao takva kobna je samo za ciljane glodare.

Ovim preparatom se decenijama sprovode deratizacije cijelih opština u Crnoj Gori i nikada do sada nije zabilježen nijedan neželjeni slučaj trovanja. Istim preparatom je tretiran i Herceg Novi. Takođe, naglašavamo da se radi o antikogaulantnom preparatu čijim korištenjem ne postoji mogućnost sekundarnog trovanja. To znači, da čak i da neka druga zivotinja pojede uginulog glodara ne može se otrovati.

Tvrdnju CZIP-a da je postavljani preparat neposredno mogao dovesti do uginuća galebova, kategorički odbacujemo jer postavljeni mamci po sastavu, ukusu i mirisu kao hrana nijesu ineresantni galebovima (mesojedi) i galebovi, čak i kada bi htjeli ne mogu ih konzumirati jer su u čvrstom mamcu (parafinskoj kocki) i mogu se konzumirati samo grickanjem (samo glodari).

U tekstu se navodi da je na Mamuli upotrijebljen otrov koji sadrži “pesticid“ kao izuzetno toksičan i opasan. Moramo istaći da se uopšte ne radi o pesticidu već o biocidu „koji nije u formi koncentrata već u jako maloj koncentraciji 0,005% i kao takav ne može uticati negativno ni na biljni ni na životinjski svijet.

Ističemo da su ovlašćeni državni organi sproveli inspekcijski nadzor u našem preduzeću i da su u toku toksikološka ispitivanja kako bi se utvrdio uzrok uginuća galebova, pa ovim putem pozivamo sve zainteresovane strane da sačekamo ishod analiza i ne dajemo ishitrene izjave,” navodi se u reagovanju koje je potpisala Ljubica Nikolić.

Bonus video: