Dom starih "Nikšić" obilježio godišnjicu rada: "Svakom korisniku se pristupa sa osjećajem, pažnjom i toplinom"

„Društveni život korisnika je obogaćen mnogobrojnim aktivnostima kao što su izleti, radionice, slikarske kolonije i izložbe, pozorišni i koncertni nastupi i književne večeri“, kazala je v.d. direktorice Jelena Banjević

11408 pregleda 6 komentar(a)
Obilježavanje godišnjice rada Doma starih „Nikšić“, Foto: Svetlana Mandić
Obilježavanje godišnjice rada Doma starih „Nikšić“, Foto: Svetlana Mandić

Dom nije samo kuća, dom je tamo gdje smo mi - kažu korisnici nikšićkog Doma starih „Nikšić“ koji je obilježio godišnjicu postojanja.

U Domu, koji je sa radom zvanično počeo 15. marta prošle godine, a prve korisnike primio dvadesetak dana ranije, na četiri odjeljenja smješteno je 110 korisnika.

Jedan od onih koji je prvi otvorio vrata Doma, bio je Miro Gvozdenović, penzionisani inženjer mašinstva, koji je sa skoro 90 godina jedan od najstarijih korisnika.

Gvozdenović
Gvozdenovićfoto: Svetlana Mandić

„Uglavnom smo došli iz porodica i pokušali se navikavati na ovaj domski život. To nam je brzo pošlo za rukom. Od zapuštenih, ruiniranih zgrada, ovdje je napravljen pravi mali grad. Ovo ne liči na dom, već na hotelski smještaj, pa se i mi osjećamo tako“, kazao je Gvozdenović na svečanosti upriličenoj povodom obilježavanja godišnjice rada Doma starih.

Pohvalio je uslove u Domu, sadržaje, aktivnosti koje se realizuju, ali posebnu pohvalu imao je za zaposlene koji, kako je kazao, daju sve od sebe da se u Domu osjećaju kao da su kući.

„Trećina korisnika je nepokretna, vezana za krevet i kolica, trećina su jedva pokretni, dok trećina može izaći u dvorište. Sve to treba opslužiti, pregledati, uslužiti, a za to su zaduženi svi u Domu i svi svoj posao obavljaju kao pčele koje rade u košnici. Mislim da su njegovateljice i medinske sestre malo nagrađene za svoj rad imajući u vidu sa kojom ljubavlju i predanošću vode računa o nama, a sve sa osmjehom“, kazao je Gvozdenović koji je rođen u šavničkom selu Bijela, a život ga je vodio od Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, da bi se 1992. godine vratio u Crnu Goru.

Zaposleni i korisnici Doma su godišnjicu rada obilježili i izlaskom biltena „Treće doba“, a ideju da imaju svoj list dala je korisnica Mirjana Rašković. I ona je imala samo riječi hvale za zaposlene i uslove u Domu, a zahvalila se svima koji su im pomogli kada im je bilo teško.

Bilten „Treće doba“
Bilten „Treće doba“foto: Svetlana Mandić
Rašković
Raškovićfoto: Svetlana Mandić

Vršiteljka dužnosti (v.d.) direktorice Doma starih, Jelena Banjević, kazala je da je na četiri odjeljenja, gerijatrije, demencije, palijativne njege i psihogerijatrije, smješteno 110 korisnika, da je prošlog mjeseca registrovana ambulanta, kao i da korisnici zdravstvenu zaštitu ostvaruju preko dva izabrana ljekara, a da su angažovani i specijalisti – psihijatar, fizijatar i internista.

„Ovdje rade ljudi koji svakom korisniku pristupaju sa osjećajem, pažnjom i toplinom. Sa svakim novim danom trudimo se da im pružimo ono što im nedostaje najviše, a to je toplina porodičnog doma. Sa druge strane to nam je nesebično uzvraćeno njihovom dobrotom, pažnjom i uvijek upaljenom lučom roditeljske brige i dijeljenja mudrosti satkane od najtananijih životnih niti“, kazala je Banjević i korisnicima Doma i zaposlenima čestitala godišnjicu rada.

„Zaposleni i korisnici predstavljaju jednu neraskidivu životnu zajednicu koja jedino kao takva može odgovoriti svim izazovima koji su pred nama“, poručila je v.d. direktorica Doma starih.

Istakla je da je za godinu postojanja urađeno dosta - potpisani su brojni memorandumi o saradnji, uveden je informacioni sistem socijalnog staranja, HASAP sistem, zaposlene su autorke obuke koja je akreditovana od strane Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, izdate su licence za obavljanje djelatnosti za uslugu dnevnog boravka na dvije lokacije, za 25 korisnika, realizovane su brojne obuke, a nijesu ih zaboravili ni donatori.

„Društveni život korisnika je obogaćen mnogobrojnim aktivnostima kao što su izleti, radionice, slikarske kolonije i izložbe, pozorišni i koncertni nastupi i književne večeri“, kazala je Banjević i zahvalila se svima koji su im pomogli i pomažu i koji su uz njih.

Kako je istakla, za mjesec će od turske Organizacije za međunarodnu saradnju i koordinaciju, Tika, dobiti vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom, vrijednosti 40 hiljada eura.

„Nastojimo da pružimo našim korisnicima mirnu i spokojnu starost uz sve ono što im je potrebno. Unapređenje uslova života starijih osoba je sam vrh prioriteta koje ćemo i u narednom periodu staviti u fokus svoje djelatnosti. Naša pažnja će biti posebno usmjerena na očuvanju onih segmenata antropološkog statusa korisnika čije optimalno stanje i adekvatno funkcionisanje treba da dovede do mirne i spokojne starosti“, poručila je Banjević.

Među brojnim gostima bili su i ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić, kao i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, sa saradnicima.

Nišić
Nišićfoto: Svetlana Mandić

„Ovakve ustanove mnogo znače i moramo raditi na jačanju kapaciteta u budućnosti. Kao što su rekli naši korisnici, a Dom je radi njih, moramo pojačati kapacitete pa će Ministarstvo rada i socijalnog staranja djelovati u tom pravcu“, obećala je ministarka Nišić i pohvalila rad rukovodstva Doma.

Predsjednik Opštine je iskazao zadovoljstvo što sve institucije u opštini, lokalna samouprava i njene službe, javne ustanove, Opšta bolnica i bolnica u Brezoviku, Dom zdravlja, nevladin sektor, u saradnji sa Domom starih, zajedno funkcionišu u cilju pružanja što bolje usluge starijim licima koji u Domu borave.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

„Ove ustanove znače mnogo za čitavu zajednicu i mislim da Nikšić jeste primjer kada su ove stvari u pitanju, a Dom za stare je u ovoj prvoj godini postojanja, nakon onih početnih 'porođajnih muka', pokazao da je jedna institucija koja je za raspekt i koju ćemo kao lokalna samouprava i dalje pomagati“, poručio je Kovačević.

U programu su učestvovali dječji folklorni ansambl „Zahumlja“, kao i učenici Muzičke škole „Dara Čokorilo“ – Bjanka Minić, Nađa Spasojević i klapa „Anderba Kontores“.

Muzika i ples
Muzika i plesfoto: Svetlana Mandić

Korisnici Doma, svoj dan obilježiće druženjem uz muziku i ples.

Bonus video: