U fokusu predmeti od regionalnog i globalnog značaja

U Podgorici se juče sastali rukovodioci tužilaštava iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, u čijoj nadležnosti su krivična djela organizovanog kriminala i visoke korupcije

2812 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: SDT
Sa sastanka, Foto: SDT

Rukovodioci tužilaštava iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, u čijoj nadležnosti su krivična djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, juče su u Podgorici razgovarali o zajedničkim izazovima, uspjesima i budućim koracima u borbi protiv organizovanog kriminala:

"S osvrtom na korišćenje dokaza dobijenih putem dekriptovanih aplikacija i načinima da se unaprijedi bilateralna i multilateralna saradnja tužilaštava regiona".

To su saopštili iz Specijalnog državnog tužilaštva, objasnivši da su oni organizovali multilateralni sastanak rukovodilaca tih tužilaštava.

"Sastanak su otvorili glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Nj.E. Don Meken i vođa projekta Inicijativa za borbu protiv teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu (WBROLI) Kristofer Maršal, a prisustvovali su, između ostalih, još i vrhovni državni tužilac Crne Gore Milorad Marković, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić, voditelj Odjela tužitelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Sven Mišković i vođa Specializiranog državnog tožilstva Republike Slovenije Darja Šlibar", saopšteno je iz SDT-a.

Objasnili su da je fokus stavljen na predmete koji su od regionalnog i globalnog značaja: "I razmjenu znanja, najboljih praksi i inovativnih pristupa u cilju unaprijeđenja efikasnosti izviđaja i istraga".

Govornici su iskoristili priliku da podvuku da je borba protiv teškog i organizovanog kriminala transnacionalnog karaktera i da je za njenu efikasnost neophodna bliska i nesmetana saradnja svih uključenih institucija, kako na strateškom tako i na operativnom nivou. Sastanak je organizovan u partnerstvu s projektom koji sprovodi 'Chemonics', a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva", kazali su iz SDT.

Bonus video: