Budva je primjer studentima kako ne treba raditi

Na javnoj raspravi o nacrtu Prostornog plana naglašeno da brza cesta ne smije ugroziti naselja

10360 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Trasa brze ceste ne smije ugroziti naselja u zaleđu Budve, kulturno-istorijske spomenike, a vjetroelektrani nije mjesto na lokalitetu Brajići - Paštrovska gora.

To su ključni zahtjevi mještana koji su prisustvovali javnoj raspravi o nacrtu Prostornog plana Crne Gore (PPCG) koju je organizovalo Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Iako su prisutni očekivali da će Prostornim planom dobiti jasnu trasu kuda će proći brza cesta, obrađivači plana su u više navrata isticali da je u pitanju strateški dokument, te da se čeka projekat, koji uraditi “Monteput”.

Rukovoditeljka izrade PPCG Svetlana Jovanović istakla je da je nacrt plana otvorena knjiga, te da će biti razmotrene sve sugestije.

“Ovo je period kada se donosi PPCG, potom će biti donijet Prostorno-urbanistički plan Budve i vjerujem da će u narednom periodu da se brže donose i saniraju određeni problemi u prostoru. Veoma je važna komunikacija državnog i lokalnog nivoa i tijesna saradnja institucija. Nije uvijek problem u planovima, nego u njihovom sprovođenju”, naglasila je ona, ističući da je cilj saniranje problema u Budvi i da se razvije zaleđe.

Ona je navela da je trasa brze saobraćajnice pomjerena ka sjeveru, odnosno da je predložena sjeverna paštrovska ruta.

Vršiteljka dužnosti Glavne gradske arhitektice Jelena Lazić je naglasila da je kabinet predsjednika Opštine još ranije dao negativno mišljenje na brzu cestu i vjetroelektranu na Brajićima, te zatražila da u Prostornom planu bude jasno naznačeno da je obavezna sjeverna ruta, koja neće ugroziti naseljena mjesta i kulturno nasljeđe.

Polemika je uslijedila kada su iz MZ “Markovići” istakli da je ranijom trasom brze saobraćajnice praktično 40 kuća u tom mjestu bilo ugroženo i trebalo da se poruši.

Članica stručnog tima Biljana Ivanović naglasila je da je radila na projektu brze saobraćajnice, te da je razgovarala sa mještanima i da nijedna kuća neće na tom području biti porušena. Istakla je da se čuva područje od Kuljača do Petrovca.

Više građana je u jednom momentu izašlo iz klupa i prišlo karti Prostornog plana, zahtijevajući da im se kaže kuda tačno ide saobraćajnica, posebno mještani Lapčića i Stanišića, uz tvrdnju da će njihova sela i crkva biti ugroženi.

Predstavnik Direktorata za prostorno planiranje resornog ministarstva Ivan Nedović je kazao da se javna rasprava odnosi isključivo na Prostorni plan, a da su spremni već naredne sedmice dođu u Budvu sa projektom buduće saobraćajnice i da u saradnji sa Opštinom stanovnicima daju na uvid dokument, te da se iznađe najpovoljnija trasa.

Jovanović ponovila da Prostorni plan ne predviđa preko čijih parcela i kuda ide trasa, već samo daje strateške inpute.

“Prostorni plana ne prepoznaje parcele, kuće i crkve i naselja, to možete samo da vidite u projektu. Ne možemo danas govoriti o projektu. Brza saobraćajnica nije ničiji hir, mora se riješiti saobraćaj na primorju. Vrlo je teško naći rješenje, da imate brz tok saobraćajan i da se ne ugrozi nijedno naselje. Napisaćemo svim projektantima da se ne smiju ugroziti naselja, kulturno nasljeđe”, istakla je ona.

“Tu su mogući kompromisi, mogu da budu i dvije trake. Put može lijepo da prati pejzaž. Puno je kulturnog blaga na trasi tog puta. Mi podržavamo zelenu energiju, međutim na lokalitetu Brajići - Paštrovska gora teško može doći do kompromisa. Da se izbrišu Brajići, već da se stavi da vjetroelektrana bude u primorskom dijelu, ali ne na ovom pojasu”, kazao je Kažanegra

Predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić kazao je da Vlada štiti interese malog broja ljudi koji trajno uništavaju prostor, te da aminuje gradnju na području DUP-ova Budve i Bečića koji su istekli, sve dok se posljednji soliter ne izgradi. Vido Gluščević se osvrnuo na projekta bulevara Tivat-Budva, smatrajući ga lošim za mještane, te zaprijetio da neće dozvoliti da se bulevar sa strane Budve gradi na njegovoj imovini. Optužio bivšeg premijera Dritana Abazovića da je odgovoran za taj projekat.

Jovanović je kazala da nikada nije radila ni na jednom planu u Budvi.

“Vjerujte da nikada ovako ne bih planirala. Svaki put kada dođemo u Budvu nikne novi soliter. Mi vam ne možemo pomoći, jer postoje planovi. Nismo vam mi servirali ovakve probleme, nego želimo strateški da ih riješimo. Govorila sam da u Budvu treba dovoditi studente kao primjer kako ne treba raditi”, istakla je ona.

Vjetroelektranu izbrisati sa Brajića

Jovanović je kazao da su ciljevi plana nezavisna energetska stabilnost sa fokusom na obnovljivim izvorima.

“Brajići su kao zona pomenuti u strateškom smislu, ali su pomenuti uslovi pod kojim se može razvijati vjetroelektrana. Dozvoljavamo tamo gdje prirodni uslovi postoje za korišćenje, ali je ključna zaštita životne sredine i stanovništvu”, kazala je ona.

Blažo Kažanegra iz Fondacija Bankada, koja se bavi zaštitom kultne baštine Paštrovića naglasio je da je potrebno je napraviti zaobilaznicu, a ne brza cestu da što prije Njemce dovede do Grčke.

Bonus video: