Ćupić: Sloboda govora plaća se otkazom

Laboratorijska tehničarka tvrdi da joj poslodavac nije produžio ugovor jer je javno govorila o namještanju na konkursima, iz KC-a kažu da joj je istekao radni odnos na određeno vrijeme

32361 pregleda 205 reakcija 57 komentar(a)
Foto: KC
Foto: KC

Laboratorijska tehničarka Željka Ćupić tvrdi da joj poslodavac - Klinički centar (KC), nije produžio ugovor o radu jer je javno govorila o nepotizmu i korupciji u vezi sa zapošljavanjem u toj ustanovi.

Sa druge strane, iz KC-a kažu da je njen ugovor o radu zaključen kao apsolutno određen na datum od 14. septembra prošle do 14. marta ove godine i da je istekom tog perioda, u skladu sa zakonom, prestao radni odnos.

Ćupić je “Vijestima” ispričala da je na viber grupi koja broji 70 članova iskazala neslaganje sa, kako je ocijenila, namještenim konkursima u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) u kojem je radila. Tvrdi da je javno stala u odbranu mladih kolega koje rade sa njom, s obzirom da njima nije pružena prilika da se zaposle, iako su pokazali dobre rezultate.

“Deset dana prije nego će izaći konkurs, dobro obaviještene kolege su znale da će izaći i da je, citiraću, namješten, uz sve ostale pojedinosti i finese. Kao neko ko je cijeli život posvetio borbi protiv korupcije, neetike, zloupotrebe službenog položaja, borbi protiv vrijeđanja svega civilizovanog…budno sam pratila šta se dešava… Neko sam ko i te kako poštuje i struku i nauku i ne ulazeći u metodologiju bodovanja kandidata, pitam vas kako se kandidat može izbodovati prije bodovanja…”, navela je Ćupić, između ostalog, na viber grupi kolega.

Ona je dostavila i dokumentaciju koja pokazuje da je direktorica Centra u dopisu tadašnjoj upravi KC, na čelu sa Ljiljanom Radulović, navela da je slobodna interpretacija Ćupić po pitanju konkursa dovela do širenja dezinformacija i neistina u vezi sa “nepotističko kumovskim odnosima, namještanju funkcija i privilegija” i ugrozila profesionalni integritet “kako naše kuće, tako i zaposlenih u Centru”. Zbog tog dopisa, bivša direktorica Radulović zamolila je pravnu službu da sprovede sve pravne radnje u najbržem mogućem vremenu.

Ipak, iz KC je “Vijestima” odgovoreno da disciplinski postupak protiv Ćupić nije pokrenut.

Ćupić je “Vijestima”, nakon odluke rukovodioca da joj ne produži ugovor, kazala da je u pitanju još jedan otkaz zbog vjere i nade da ova zemlja zaslužuje sistem čist od nepotizma i korupcije. Ona je istakla da u toj borbi žrtvuje i svoje četvoro djece. Zbog rješenja o prestanku rada Ćupić, reagovao je i Sindikat slobodnih radnika KC, uz tvrdnju da su Ćupić i prije isteka ugovora “čvrsto obećali da joj neće produžiti ugovor, bez govora i pomena o stručnim referencama što treba da bude jedino mjerilo prijema u radni odnos… Istakli su da su u posjedu pisane komunikacije prijetnji da se “Ćupić smiri i ne sječe granu na kojoj sjedi”, a koje će biti predate uz krivičnu prijavu kao primjer pritiska na zaposlenog radnika zbog njegove slobode govora i sindikalnog aktivizma.

Iz KC-a su “Vijestima” odgovorili da je Ćupić primljena na određeno vrijeme, da su sva radna mjesta sistematizovana i da se prijem u radni odnos na određeno vrijeme vrši u slučajevima povećanog obima posla ili odsustva zaposlenih zbog bolovanja, najčešće porodiljskog, te da po prestanku okolnosti zbog kojih je primljen zaposlenom prestaje radni odnos.

Upitani da li je smanjen obim posla u toj organizacionoj jedinici i da li otkazivanje ugovora o radu znači da neće biti novih konkursa za to radno mjesto, iz KC su odgovorili da u ovom trenutku broj zaposlenih zadovoljava potrebe nesmetanog funkcionisanja CKLD. Naveli su da su zaposleni maksimalno angažovani i u redovnim okolnostima, o čemu svjedoče podaci o broju urađenih analiza i da su bili dodatno opterećeni zbog nestašice reagenasa u Domu zdravlja...

“Što se tiče raspisivanja novih oglasa, ne samo za CKLD, već za sve organizacione jedinice KC biće u skladu sa potrebama istih, a sve u cilju pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite našim pacijentima”, odgovorili su.

Bonus video: