Nacionalna liga izviđača krenula iz Nikšića

U prvom kolu nacionalne lige, prema riječima Sare Krpuljević, načelnice SICG-a, učestvuje 300 učesnika iz 12 gradova

5932 pregleda 67 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nacionalno takmičenje izviđača Crne Gore, u kome učestvuju svi izviđači od sedam do 20 godina, počelo je na Krupcu, kraj Nikšića, gdje je, kako je kazao predsjednik Saveza izviđača Crne Gore (SICG), Peko Vukadinović, održana posljednja smotra Saveza izviđača Jugoslavije.

„Ovdje na Krupcu je 2002. godine održana poslednja smotra Savaza izviđača Jugoslavije, a iz Nikšića je 1928. godine krenula izviđačka priča, kada je Tibor Sekelj osnovao prvi izviđački steg u Crnoj Gori. Osnovni zadatak je da se djeca druže, uče timskom radu i liderstvu i da kroz igru i zabavu stiču znanja“, kazao je Vukadinović.

U prvom kolu nacionalne lige, prema riječima Sare Krpuljević, načelnice SICG-a, učestvuje 300 učesnika iz 12 gradova.

„To je najviše do sada. Imamo po 18 ekipa u kategorijama starijih i mlađih izviđača i planinki i 15 ekipa u kategoriji poletaraca i pčelica“, kazala je Sara.

Nakon što su starješine predale raport, a novi članovi, poletarci i pčelice, kao i mlađi izviđači i planinke položili zakletvu, ekipe su dobile topografske karte i takmičenje je moglo da počne.

„Nakon Nikšića, imaćemo još dva kola koja će trajati po tri dana, u Sutomoru i na Lovćenu. Razlog zašto je ovo kolo jednodnevno je da bismo počeli u martu, a vrijemo još uvijek nije pogodno za kampovanje. Da boravimo u nekim čvrstim objektima to ne ide u skladu sa našim programom i jedva čekamo da raširimo šatore i da boravimo u prirodi“, kazao je Vukadinović.

Vukadinović
Vukadinovićfoto: Svetlana Mandić

Krećući se po mapi, od jedne do druge tačke, izviđači će imati priliku da upoznaju Nikšić i važne kulturno-istorijske spomenike, da pokažu snagu timskog rada, vještine komunikacije, sposobnost prevazilaženja izazova, brzo rješavanje problema i znanje, ali, ono što je najvažnije, upoznaće nove drugare i sklopiti nova prijateljstva.

„Mlađi izviđači i planinke će preći stazu dugu 22 kilometra koja je zamišljena tako da će imati priliku da obiđu Nikšić, a rješavanjem matematičkih zadataka, čvorologijom, topografijom, prenošenjem poruka putem semafora i Morzeove azbuke, otkrivaće nove kontrolne tačke, upoznati grad pod Trebjesom i stići do cilja“, kazao je predsjednik SICG.

Istakao je da ih u oktobru i novembru očekuje „Boranka“ – najveća akcija pošumljavanja. Zahvalio se Sportsko-rekreativnom centru Krupac i Turističkoj organizaciji (TO) Nikšić koji su im pomogli u organizaciji prvog kola Nacionalne lige.

„Nama je u interesu, kao lokalnoj turističkoj organizaciji, da što više ljudi dolazi u naš grad, da se upoznaje sa prirodnim ljepotama, kulturno-istorijskim nasleđem, a čini mi se da Savez izviđača Crne Gore u kontinuitetu to radi na pravi način. Iz tog razloga će i ubuduće u TO Nikšić imati prijatelja i pouzdanog partnera“, kazao je direktor TO Nikšić, Mitar Barać.

Istakao je značaj saradnje sa svim organizacijama, pokretima i instiucijama koje se bave aktivnostima u prirodi, a izviđači tu „stoje u prvom redu“.

„Kako dobru saradnju imamo potvrdila je i smotra koja se desila na Grahovu prije skoro dvije godine i koja je bila događaj koji je obilježio tu godinu“, poručio je Barać.

Takmičenje ima i humanitarni karakter – izviđači su prikupili određenu količinu hrane koju će donirati Narodnoj kuhinji u Nikšiću.

Bonus video: