Otašević: Nisam uspio da ispravim nelogičnosti, stilista i ranije postojao, glumac mogao da savjetuje

Izvršni direktor RTV Podgorica regovao povodom teksta u kome se navodi da je Savjet ove televizije vratio na doradu Predlog sistematizacije

12455 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Izvršni direktor RTV Podgorica Vladimir Otašević rekao je da je tačno da je Savjet Predlog sistematizacije vratio na doradu, ali da neke pozicije u sistematizaciji odavno postoje a on nije uspio da za kratak period koliko je na čelu RTV Podgorica ispravi nelogičnosti.

Otašević je reagovao na tekst "Otaševiću vratili predlog akta o sistematizaciji radnih mjesta: Glumac može da savjetuje, a pravnik da stilizuje".

"Po ko zna koji put od sredine decembra 2023. godine, od kad sam stupio na funkciju VD direktora RTV Podgorica, čitam o sebi u tekstovima u dnevnom listu “Vijesti” prvo neistine (koje ću dokazati na sudu) a sada i poluistinite informacije, u kojima nema moje izjave – odnosno druge strane.

Novinar koji je pisao tekst nije ni pokušao da me pozove ili da traži izjavu RTV Podgorica, već na osnovu “neimenovanih izvora” objavljuje informacije kao da su činjenice.

Kako bi javnost bila precizno informisana, potvrđujem da je tačna informacija da je Predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u RTV Podgorica, koji sam uputio članovima Savjeta, vraćen na doradu. Međutim, ono što je sporno u tekstu “Vijesti”, na koji reagujem, je novi pokušaj skrivanja činjenica izostavljanjem informacije da je radna pozicija “Stilista” postojala i u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u RTV Podgorica od 27. februara 2023. godine. U toj Sistematizaciji, koju je usvojio prethodni saziv Savjeta RTV Podgorica, na čelu sa predsjednikom Živkom Andrijaševićem.

“Stilista” je imao potpuno identičan opis poslova i uslove, odnosno fakultet (dostavljam u prilogu dokaze) kao u Predlogu sistematizacije koja je dostavljena prije nekoliko dana na usvajanje.

Podsjetiću redakciju “Vijesti” da sam na čelnoj poziciji u RTV Podgorica kratak vremenski period i da jednostavno nije moguće za tako kratak vremenski period ispraviti sve nelogičnosti u obimnoj dokumentaciji lokalnog javnog emitera.

Kad je u pitanju tvrdnja “Vijesti” da za mog savjetnika može, po novoj Sistematizaciji, biti imenovan glumac – mogu odmah da otklonim sumnje javnosti (ako ih je i bilo) da to neće i ne može biti tako.

Ovo nisam rekao želeći da umanjim važnost glume, koja se izučava u visokoškolskim ustanovama, već zbog razloga što je za poziciju Savjetnika potreban fakultet iz oblasti društvenih ili humanističkih nauka ili fakultet dramskih umjetnosti ali i druga znanja koja su potrebna i jasno navedena u Sistematizaciji - a koja nema neko ko se samo specijalizovao za glumu i imao radno iskustvo samo u toj oblasti. Uostalom završen Fakultet dramskih umjetnosti nije vezan isključivo za glumu već i za režiju... (predprodukciju, produkciju, postprodukciju, koje su izuzetno važne za televizije...). To su posebna znanja i to ne može da se pročita u tekstu “Vijesti”, u kojem je to namjerno ili nenamjerno izostavljeno.

Zaključio bih sa tim da Predlog sistematizacije jeste poslat na doradu ne zato što članovi Savjeta nisu bili zadovoljni, već zato što postoji prostor da se taj dokument dodatno unaprijedi, nakon čega će isti biti usvojen, što mi je i najavljeno".

Bonus video: