Ministarstvo radi na trajnom rješenju problema romskih porodica, oni najavljuju protest ispred Opštine Bar

MRSS zaključuje da je maksimalno uložilo sve napore i kapacitete da pomogne porodicama i da se obezbijedi sve potrebno. Njima je bio obezbijeđen smještaj, kapaciteti odmarališta stavljeni na raspolaganje, dostupni obroci, medicinsko osoblje, edukativni i školski pribor... Romske porodice svojevoljno napustile Ivanova korita

20908 pregleda 95 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Marija Pešić
Foto: Marija Pešić

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) je od starta apsolutno posvećeno pitanju porodice iz Bara, čiji su članovi stradali u požaru, i ostalih porodica - u dijelu svojih nadležnosti i u najbržem mogućem roku je obezbijeđen privremeni smještaj i u potpunosti su otvoreni u saradnji sa svim nadležnim institucijama za pronalažanje trajnog rješenja u ovom slučaju.

To je „Vijestima“ rečeno iz tog ministarstva nakon što su se porodice čiji su članovi nastradali u požaru u februaru vratili u Bar nakon što su skoro mjesec proveli u državnom odmaralištu na Ivanovim koritima. Neki od njih spavaju na ulici, neki u kombiju, a ostali u trošnim barakama i improvizovanim domovima u Šušanju. Tvrde da ih je sistem iznevjerio a od nadležnih traže trajno rješavanje stambenog pitanja.

„MRSS, na čelu sa ministarkom Naidom Nišić, uložilo je maksimalne kapacitete u tom pravcu i ispoštovalo sve što je prevashodno dogovoreno na sastancima - obezbjeđivanje privremenog smještaja lica koja su pogođena požarom, kao i svi ostali oblici pomoći koja su neophodna, što je i riješeno“, kazali su u odgovorima na pitanja „Vijesti“.

Smještaj u odmaralištu na Ivanovim koritima je, kako su naveli, smještaj privremenog karaktera, dok se uz saradnju sa svim relevatnom institucijama ne pronađe trajno rješenje za ova lica.

Naglasili su da je trajno rješenje smješataja kompleksno pitanje koje ne podrazumjeva samo aktivnost i nadležnost MRSS, već i drugih nadležnih institucija, kao i podršku međunarodnih organizacija.

„U tom cilju, ministarka Nišić će se već naredne sedmice sastati sa komesarom Viskog komeserijata UN-a, g-dinom Žan Ivom Bušardom, kako bi dodatno razmotrili mogućnosti za pomoć koja bi eventualno mogla stići sa njihove strane“, poručili su.

Svojevoljno napustili Ivanova korita

Porodici i njihovim rođacima, kako su kazali, je od MRSS-a sve bilo obezbijeđeno do trajnog rješenja, ali su korisnici prilikom posjete 14. marta, obavijestili zaposlene iz obog resora da će istog dana svi dobrovoljno da napuste odmaralište.

Ukazali su da od zaposlenih u MRSS-u u bilo kom trenutku nije postojala inicijativa, odnosno nije bilo uticaja na korisnike kako bi donijeli ovu odluku o napuštanju smještaja, jer je njihov cilj upravo da su adekvatno zbrinuti.

Dodatno, predstavnici porodica prošlog četvrtka su potpisali izjave da svojevoljno napuštaju kamp na Ivanovim koritima. Tokom razgovora su naveli da nemaju primjedbe na uslove smještaja, kao i na osoblje zaposleno u odmaralištu, kazali su iz resornog ministarstva.

„MRSS ukazuje da je, bez obzira na maksimalnu posvećenost i saradnju u pronalsku rješenja za rješavanje stambenog pitanja za porodice, činjenica da je ovo problem koji traje duže od dvije decenije, i da zbog kompleksnosti nije realno moguće da bude riješen u kratkom vremenskom roku“, istakli su.

Podsjetili su da su na sastanku u prostorijama Ministarstva 16. febuara ove godine, u ime ovog resora, osim ministarke, prisustvovali i zaposleni koji se bave pitanjima lica romske i egipćanske populacije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Romskog savjeta, Opštine Bar, kao i predstavnici Ministarstva prosvjeta, nauke i inovacija, Crvenog krsta, Ministastva za ljudska i manjinska prava, predstavnici NVO sektora, a sve u cilju efikasnijeg djelovanja i adekvatnijeg rješavanja situacije u kojoj su se našli mještani naselja Pod Volujicom.

Sagovornici „Vijesti“ u ranijem tekstu o povratku Romskih porodica u Bar tvrdili su javnost mora biti obaviještena o tome šta je dogovoreno na sastanku koji se održao nakon što su te porodice otišle na Ivanova korita.

Romske porodice u baru
foto: Marija Pešić

„Još jednom napominjeno da je tema sastanka prevashodno bilo obezbjeđivanje privremenog smještaja za lica koja su pogođena požarom, kao i svi ostali oblici pomoći koja su neophodna u narednom periodu. Nakon dogovora da će porodica privremeno biti smještana u odmaralištu na Ivanovim koritima, otvorili smo diskusiju na koji način se najbolje može riješiti trajno smještaj ovim porodicama“, odgovorili su iz MRSS.

Naglasili su da su posjete porodicama u privremenom smještaju bile svakodnevne od zaposlenih MRSS-a, kao i drugih relevatnih instutucija.

Na osnovu urađenog, MRSS zaključuje da je maksimalno uložilo sve napore i kapacitete da pomogne porodicama i da se obezbijedi sve potrebno.

„Takođe, mobilni tim Opšte bolnice na Cetinju je, u više navrata, posjećivao porodice i boravio u odmaralištu, kako bi pružio adekvatnu medicinsku pomoć. Pored toga, zaposleni u odmaralištu su po potrebi korisnike za koji su tražili pomoć odvozili do Opšte bolnice na Cetinju da bi im se pružila zdravstvena usluga“, podsjetili su.

MRSS je porodici obezbjedilo prevoz od Ivanovih korita do Bara, i povratak u odmaralište, kako bi bilo omogućeno da obilježe pomen stradalim članovima porodice, kako tvrde iz te institucije.

Kako navode, Opština Bar ih je upoznala da je opredijelila iznos od 12.000 eura za pomoć porodici, koja je direktno pogođena požarom i u kojoj je četvoro lica izgubilo život.

„S obzirom da članovi porodice, kako su naveli iz Opštine Bar, nemaju riješen pravni status ova pomoć je uplaćena Romskom savjetu, koji izvršava isplatu novčanih sredstava porodici“, pojasnili su.

Ministarstvo rada i socijalnog staranje je 17. februara ove godine u odmaralištu na Ivanovim koritima, osim porodica koje su direktno pogođene požarom, a koje ukupno broje 37 članova, našlo prostora da budu smješteni i njihovi rođaci kojih je ukupno 18 članova koji su živjeli u naselju Pod Volujicom, kao i porodica koja je živjela u naselju Šušanj a kojih je ukupno 27 članova. To su sve, po njihovim riječima, učinili u skladu sa zahtjevom porodice, koja je direktno pogođena požarom.

Romske porodice u baru
foto: Marija Pešić

Navedenog dana, MRSS je obezbijedilo prevoz za sve članove porodica od Bara do odmarališta na Ivanovim koritima.

„Ističemo da je istog dana korisnicima stavljen na raspolaganje cjelokupan smještajni kapacitet, ali i osoblje odmarališta. U tom smislu za 82 osobe, svakodnevno su bila obezbijeđena 3 obroka u restoranu koji se nalazi u okviru odmarališta.“

Za najmlađe je, uz saradnju sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, već u prvim danima obezbijeđen školski i edukativni pribor. Pomoć koja se odnosi na obuću, odjeću, higijenska sredstva takođe je obezbjeđena već prvog dana, te možemo zaključiti da za sve članove porodica je obezbjeđeno sve kako bi imali pristojne uslove za život, kazali su.

Dodali su da su zaštitari MRSS-a su 24 časa boravili u odmaralištu na Ivanovim koritima da bi se omogućilo poštovanje kućnog reda od lica koja su boravila.

Šaljaj vjeruje da će institucije pronaći rješenje

„Vijesti“ su u petak pisale o romskim porodicama koje su se vratile u Bar na svoju inicijativu i o uslovima u kojima trenutno žive – kombiju i trošnim barakama. Iz Opštine Bar su kazali da je jedna porodica smještena u stan a drugoj je iznajmljenja kuća.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, nakon smrtonsonog požara pod Volucijom pozvao je predsjednika Romskog savjeta, Mensura Šaljaja, kako bi pomogao u komunikaciji i saradnji sa porodicama poginulih.

Iz Romskog savjeta se nijesu javili na pozive „Vijesti“ prošlog četvrtka a nakon objavljenog teksta, Šaljaj se oglasio putem društvenih mreža i kazao da Romski savjet želi da obavijesti javnost da su uručena sredstva dodijeljenja od strane Opštine Bar za pomoć porodici stradalih u požaru.

„U prostorijama Romskog savjeta, predsjednik Romskog savjeta je uručio novčana sredstva u visini od 12.000 eura za otklanjanje posljedica vanrednih okolnosti, požara montažnih objekata pod Volujicom. Sredstava su opredijeljena iz stalne budžetske rezerve Opštine Bar za 2024. godinu i to kao pomoć porodicama“, saopštili su.

S obzirom da porodice nemaju riješen i regulisan pravni status u Crnoj Gori, kako su naveli, iz tog razloga je predloženo da se pomenuta novčana sredstava uplate Romskom savjetu Crne Gore.

„Želimo da naglasimo da smo u kontinuiranoj komunikaciji sa članovima porodice stradalih u požaru pod Volujice, koji su se samoinicijativno vratili u Bar, tu činjenicu mogu potvrditi i pomenuti članovi porodica“, istakli su.

Romski savjet, po njihovim riječima, pruža sve relevantne informacije koje ostvarimo u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Opštinom Bar i svim drugim relevantnim subjektima u cilju što efikasnijeg i kvalitetnijeg rješavanja ovog problema.

U saopštenju koje potpisuje Šaljaj piše da su svjesni da je problem stanovanja jedan od problema sa kojima se romska zajednica konstantno suočava, ali se nadaju i vjeruju da će relevante institucije pokazati svu spremnost da svi zajednički djelujemo.

Najavili protest ispred Opštine Bar

Članovi romskih porodica koje su boravile na Cetinju ranije su kazali „Vijestima“ da će u petak protestovati ispred zgrade Opštine Bar. Taj protest ipak nije održan jer, kako su kazali, žele da sačekaju da se svi vrate sa Ivanovih korita pa će se subotu okupiti ispred lokalne uprave.

Juče su, ipak, odlučili da protest pomjere za ponedeljak u osam časova. Kako su kazali, traže od nadležnih da im riješe stambeno pitanje a uslov je jedan – krov nad glavom.

Bonus video: