SDT još izviđa životni stil bivših ministara Nuhodžića i Hrapovića

Prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za odlučivanje, a razmatra se i dokazni materijal prikupljen posredstvom Interpola, saopštio tužilac Vukas Radonjić

33121 pregleda 106 reakcija 49 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Luka Zekovic
Nuhodžić, Foto: Luka Zekovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) razmatra dokaze, dobijene od međunarodnih partnera, u slučajevima bivših ministara Mevludina Nuhodžića (DPS) i Kenana Hrapovića (SD) u predmetu koji je formiran zbog životnog stila tih bivših državnih funkcionera, koji se ne poklapa s njihovim zvaničnim primanjima.

Portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić kazao je “Vijestima” da je “u krivičnim predmetima, formiranim po prijavi Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) da životni stil bivših ministara M.N. i K.H. ne odgovara njihovim zakonitim prihodima, u toku izviđaj”.

“Prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za odlučivanje, a takođe se i razmatra dokazni materijal prikupljen posredstvom Interpola, nakon njegovog prevođenja”, kazao je Radonjić.

Civilni sektor ranije je od ASK tražio provjeru istinitosti podataka o imovini i prihodima više bivših javnih funkcionera, tvrdeći da njihovi zvanični prihodi ne odgovaraju njihovom životu “na visokoj nozi”.

Prema aktuelnom Zakonu o sprečavanju korupcije, ASK nema nadležnost da postupa u takvim slučajevima, pa su ih prosljeđivali tužilaštvu. Do sada su specijalnim tužiocima proslijedili pet takvih inicijativa.

ASK je u maju 2022. dostavila SDT-u obavještenje kojim ukazuje da su pojedini članovi porodice Nuhodžić vlasnici nepokretne imovine koja ne odgovara njihovim stvarnim prihodima.

“Po kojem je formiran krivični predmet, radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo protiv službene dužnosti iz njegove stvarne nadležnosti. U dosadašnjem toku postupka prikupljena su odgovarajuća obavještenja, podaci i dokazi od Uprave za katastar i državnu imovinu, opština Budva i Žabljak i Glavnog grada Podgorice, posredstvom policije, obavještenja od bivšeg javnog funkcionera M. N. i njegovih kćerki, ali i određeni dokazi posredstvom Interpola, čije je prevođenje povjereno sudskom tumaču”, precizirao je ranije tadašnji direktor ASK Sreten Radonjić.

Nuhodžić je više puta bio neodstupan na pozive “Vijesti”. On je sredinom prošle godine za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio da se radi o nekretninama njegovih kćerki u Podgorici, Budvi i na Žabljaku. Pojasnio je da je suprug jedne od kćerki “uspješan biznismen u Pragu”, dok je druga zemljište od 1.000 kvadrata u opštini Žabljak kupila za 3.500 eura, “u trenutku kada je već pet godina radila i imala dobra mjesečna primanja”.

Nuhodžić odavno ne prijavljuje imovinu svoje djece, jer ga Zakon na to ne obavezuje. Propis tretira isključivo imovinu članova porodice koji žive u istom domaćinstvu s javnim funkcionerom.

Specijalno tužilaštvo gotovo tri godine istražuje i životni stil članova porodice nekadašnjeg prvog čovjeka crnogorskog zdravstva, sa fokusom na njegovu kćerku Selmu.

Centar za građansko obrazovanje podnio je u aprilu 2021. inicijativu ASK-u da se preispita životni stil porodice Hrapović, nakon medijskih objava koje, kako su tada saopštili, “snažno upućuju na to da članovi porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda”.

Do inicijative CGO-a došlo je nakon što je Selma Hrapović na društvenim mrežama objavila fotografije koje svjedoče da je u kratkom periodu obišla Majami, Njujork, Dohu i Abu Dabi.

U vrijeme kada je CGO uputio inicijativu ASK-u, a ta institucija proslijedila je specijalnim tužiocima, plata Hrapovića iznosila je nešto više od 1.700 eura, dok je 380 prihodovao od članstva u Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte. Njegova supruga Maida Hrapović zarađivala je nešto manje od 500 eura mjesečno.

Bonus video: