Romske porodice protestuju ispred Opštine Bar: Želimo krov nad glavom

Džekson Bislimi "Vijestima" je kazao da su došli svi kako bi saznali kad će se i na koji način riješiti njihovo stambeno pitanje

19411 pregleda 112 reakcija 49 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Marija Pešić
Sa protesta, Foto: Marija Pešić

Porodice nastradalih u požaru pod Volujicom okupile su se danas ispred Opštine Bar kako bi protestovali zbog načina na koji se institucije sistema ophode prema njima.

Zahtjev okupljenih je samo jedan - "želimo krov nad glavom".

Romske porodice su, nakon tragičnog požara, boravile u odmaralištu na Ivanovim koritima a u Bar su se vratili prije sedam dana na svoju inicijativu.

Džekson Bislimi "Vijestima" je kazao da su došli svi kako bi saznali kad će se i na koji način riješiti njihovo stambeno pitanje.

Oni smatraju da je država brzo zaboravila tragediju koja se dogodila njihovim porodicama u Baru.

Bislimi je kazao da ne razumije kako su mogli da nađu smještaj za neke ali ne i za njih ostale.

U ranijem razgovoru sa "Vijestima", potredsjednica Opštine Bar, Tanja Drašković, na pitanje da li je Opština Bar u mogućnosti da ovim porodicama obezbijedi krov nad glavom, odgovrila je da kada su u pitanju nadležnosti lokalne uprave, važno je da javnost zna se organizacija nadležnosti u Crnoj Gori temelji na principima centralizacije i decentraliazcije.

"U tom smislu poslovi socijalne zaštite, socijalnog staranja i naročito zaštite rizičnih grupa, u izvornoj su nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja, odnosno Ministarstva ljudskih i manjinskih prava kada su u pitanju poslovi zaštite ljudskih i manjinskih prava i unapređenja položaja Roma, Aškalija i Egipćana i njihove integracije u sve tokove društvenog života", kazala je tada Drašković.

Kako saznju "Vijesti", iz Opštine Bar se ovim putem neće oglašavati niti davati izjave za medije.

Bonus video: