Nikšić: Dva miliona za izgradnju savremenog Sportsko-rekreativnog parka i trim-staze oko šume Trebjese

"Uz već postojeći fudbalski teren pod Trebjesom, izgradićemo i terene za mali fudbal, košarku, rukomet i odbojku, teretanu na otvorenom, jedinstveno dječje igralište", kaže sekretar Dejan Ivanović

8047 pregleda 12 komentar(a)
Planirani izgled, Foto: Opština
Planirani izgled, Foto: Opština

Do kraja mjeseca biće završeni projekti za izgradnju savremenog Sportsko-rekreativnog parka i trim-staze oko park šume Trebjese u Nikšiću, vrijednosti oko dva miliona eura.

“U toku je izrada projektne dokumentacije za ova dva projekta. Prvo će se raspisivati tender za trim-stazu, jer je taj dio praktično spreman. Površina koja se obrađuje Sportsko-rekreativnim parkom je 40.000 metara kvadratnih, dok je dužina trim-staze 4,3 kilometra. Ukupna investicija je oko dva miliona eura, a sredstva su obezbijeđena u kapitalnom budžetu države”, kazala je “Vijestima” Ana Vukotić, direktorica Agencije za projektovanje i planiranje koja je zadužena za izradu pomenutih projekata.

Prema riječima Dejana Ivanovića, sekretara Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, preko puta spomenika pod Trebjesom, na prostoru gdje se već nalazi fudbalski teren, predviđeni su sadržaji za sve generacije, kao i za veliki broj sportskih aktivnosti.

“Uz već postojeći fudbalski teren izgradićemo i terene za mali fudbal, košarku, rukomet i odbojku, kao i teretanu na otvorenom. Izgradićemo i jedinstveno dječje igralište, a neće biti zanemarani ni oni sugrađani koji žele samo da se odmore u zelenim oazama koje će oblikovati naš park. Što se tiće trim-staze, ona će biti urađena po najvećim standardima”, obećava Ivanović i dodaje da će Sportsko-rekreativni park biti jedinstven u državi.

Ana Vukotić objašnjava da je trim-staza planirana na stazi koja se već koristi za trčanje, da će biti dijelom od tartana, i da će biti urađena rasvjeta.

“Uz stazu se planiraju prostori za vježbanje u prirodi. Moram da naglasim da ovakve, sveobuhvatne, vrste parkova nema u Crnoj Gori, što dosta govori o tome da se u našoj opštini ozbiljno razmišlja o različitim potrebama naših građana”, istakla je ona.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević podsjeća da je boravak u park-šumi Trebjesa, u cilju treninga i sportske rekreacije, nešto što je obilježje Nikšića.

“Trim-staza i Sportsko-rekreativni park koji je planiran predstavljaju pomoć našim sugrađanima koji u pomenute svrhe koriste prostor Trebjese i oko Trebjese decenijama. Osluškujemo neprestano potrebe građana i posebno želimo da unaprijedimo one tradicije koje su, uprkos lošim uslovima, do danas opstale”, kazao je Kovačević i pohvalio Agenciju koja je, kako je kazao, bila veoma ažurna u izradi projektne dokumentacije.

Nakon završetka projekta predviđeno je raspisivanje tendera.

“Ako sve bude išlo po planu, izgradnja parka bi trebalo da počne početkom septembra tekuće godine”, kazao je Dejan Ivanović.

Bonus video: