Media centar: Ombudsmanka RTCG-a usvojila dva prigovora, o izvještaju sa Skupštine NSD-a i priloga u emisiji Kalendar

"Media centar očekuje od Savjeta RTCG da, u skladu sa zaključcima ombudsmanke RTCG, preduzme mjere iz svoje nadležnosti prema onima koji svjesno ili iz neznanja krše važna interna akta i izlažu nacionalni javni medij javnoj kompromitaciji i kritici"

3795 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ombudsmanka Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Danijela Popović usvojila je dva prigovora Media centra na sadržaj TVCG-a, a sa tim upoznat Savjet RTCG, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Kako se navodi u saopštenju, prvi prigovor koji je ombudsmanka uvažila odnosio se na izvještaj sa četvrte redovne Skupštine Nove srpske demokratije (NSD), objavljen na trećem, Parlamentarnom kanalu, čime se, kako navode, odstupilo od Programsko produkcionog plana za 2024. godinu, te postupljeno suprotno ciljevima i principima koji su sadržani u Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG.

Iz Media centra su kazali da su procijenili da se ovdje nije radilo o novinarskom izvještaju, već o političkoj propagandi u korist jedne političke partije.

"Zanimljivo je kako je uredništvo pokušalo da se pravda, navodeći u svoju odbranu kako 'redovna Skupština Nove srpske demokratije nije klasični stranački skup, već je toga dana biran predsjednik partije'. Ombudsmanka Popović je zaključila da su svi programi 'dužni da se pridržavaju Programsko produkcionog plana RTCG'", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik skupštine Media centra Dragoljub Vuković.

Drugi prigovor koji je uvažila ombudsmanka ticao se emisije Kalendar, u kojoj je objavljen prilog o bajkama koje su skupljala braća Grim, pri čemu je, kako kažu iz Media centra neosnovano, bez navođenja izvora, navedeno da su neke od najpoznatijih bajki preuzeli iz srpskog jezika, čime se sugerisalo da su one izvorno srpske.

"Uredništvo se pravdalo da ovdje nije riječ o naučnom, već obrazovno zabavnom sadržaju, te da 'nema prostora za navođenje izvora i široku elaboraciju iznijetih tvrdnji', ali je ombudsmanka bila na tragu ocjena Media centra, pa je zaključila da 'informativni programi i svi drugi programi dužni su da se pridržavaju… profesionalnih standarda ‘tačnost’ i ‘provjeravanje činjenica'", piše u saopštenju.

"Media centar očekuje od Savjeta RTCG da, u skladu sa zaključcima ombudsmanke RTCG, preduzme mjere iz svoje nadležnosti prema onima koji svjesno ili iz neznanja krše važna interna akta i izlažu nacionalni javni medij javnoj kompromitaciji i kritici", zaključuje se.

Bonus video: