Opština Bar raspisala javni poziv za sprovođenje aktivnosti za mlade i prevenciju nasilja nad djecom i mladima

U aprilu je planirano organizovanje panel-diskusije o značaju brige o mentalnom zdravlju u cilju destigmatizacije za koje je takođe otvoren poziv kao i za organizovanje tribine sa mladim ženama, aktivistkinjama, liderkama koje bi podijelile svoje iskustvo u septembru

5280 pregleda 0 komentar(a)
Opština Bar, Foto: Opština Bar
Opština Bar, Foto: Opština Bar

Opština Bar raspisala je Javni poziv nevladinim organizacijama i pojedincima za dostavljanje ponuda za sprovođenje aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana za mlade za 2024. godinu u opštini Bar.

Kako su saopštili iz te lokalne uprave, predmet Javnog poziva je izbor nevladinih organizacija ili pojedinaca koji će realizovati aktivnosti utvrđene u LAP-u.

Te aktivnosti su organizovanje radionice za razvoj informacijske pismenosti u novembru, objavljivanje digitalnog vodiča za mlade za pristup informacijama o aktivnostima koje su namijenjene mladima u septembru, organizovanje online radionice o digitalnoj i medijskoj pismenosti u novembru.

U aprilu je planirano organizovanje panel-diskusije o značaju brige o mentalnom zdravlju u cilju destigmatizacije za koje je takođe otvoren poziv kao i za organizovanje tribine sa mladim ženama, aktivistkinjama, liderkama koje bi podijelile svoje iskustvo u septembru.

Dalje, mogu se prijaviti za sprovođenje istraživanja o položaju i potrebama mladih u oktobru, organizovanje radionice za roditelje o značaju prepoznavanja znakova i reagovanju u slučaju poteškoća u mentalnom zdravlju, kao i prepoznavanje prvih znakova rane zloupotrebe PAS u aprilu i maju.

Predviđeno je i organizovanje predavanja o važnosti brige o seksualnom i reproduktivnom zdravlju s akcentom na uključenje marginalizovanih grupa u decembru kao i radionice na temu partnerskog nasilja na fakultetima u martu i aprilu.

"Finansijska sredstva za realizaciju navedenih aktivnosti opredijeljena su Budžetom Opštine Bar za 2024. godinu, a rok za dostavljanje prijava sa potrebnom dokumentacijom je 15 dana od dana objavljivanja Javnog poziva, odnosno do 02. aprila 2024. godine", kazali su i Opštine Bar.

Dodatne informacije o svim pitanjima od značaja za prijavljivanje na Javni poziv mogu se dobiti na sajtu www.bar.me kao i svakog radnog dana od 07-15h u Sekretarijatu za sport i mlade (kancelarija br. 207) ili pozivom na broj 030/301-487.

Opština Bar je raspisala i Javni poziv nevladinim organizacijama i pojedincima za dostavljanje ponuda za sprovođenje Plana aktivnosti za prevenciju nasilja nad djecom i mladima u opštini Bar za period 2024-2025. godine.

Aktivnosti koje su predviđene ovim planom a za koje se zainteresovani mogu prijaviti su sprovodenje istraživanja o nasilju nad djecom i mladima uz publikovanje nalaza istraživanja i izradu brošure sa preporukama, organizovanje predavanja predstavnicima medija o korektnom nacinu izvještavanja u slučaju nasilja nad djecom i mladima, organizovanje porodične terapije, kreiranje linka preko koga bi se nasilje moglo prijaviti online sa pripremljenom formom, organizovanje sportsko-rekreativnih aktivnosti na otvorenom, organizovanje planinarske, pješacke ture na teritoriji opštine Bar.

Planirano je i organizovanje kampanje kojom se promoviše znacaj fizicke aktivnosti za zdravlje i radionice na temu razvoja demokratskih i gradanskih vještina na kojima bi djeca i mladi učili kako biti aktivni članovi društva.

„Finansijska sredstva za realizaciju navedenih aktivnosti opredijeljena su Budžetom Opštine Bar za 2024. godinu, a rok za dostavljanje prijava sa potrebnom dokumentacijom je 15 dana od dana objavljivanja odnosno do 02. aprila 2024. godine“, kazali su iz te lokalne uprave.

Bonus video: