Marinović pod lupom Ministarstva zdravlja: Smjena u najavi, 20.000 već u džepu?

Marinoviću je, prema saznanjima “Vijesti”, nedavno isplaćen bonus zbog navodno dobrog poslovanja, ali je tu odluku novi Upravni odbor stavio van snage. Njegov SNP optužuje ministra Šimuna da štiti "farmaceutski lobi"

61596 pregleda 110 reakcija 46 komentar(a)
Goran Marinović, Foto: Luka Zeković
Goran Marinović, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo zdravlja tvrdi da je Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova tog resora utvrdila više od 30 nepravilnosti u poslovanju “Montefarma” i da je direktor te ustanove Goran Marinović prekršio više zakona.

To je saopšteno juče popodne, nakon što je Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila da je ministar Vojislav Šimun smijenio Marinovića i da je to atak na cijelu stranku, traživši da preispita tu odluku. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Marinović do zaključenja štampanog izdanja "Vijesti" nije smijenjen, već mu je na izjašnjenje upućen izvještaj o kontroli. To izjašnjenje juče do kraja radnog vremena nije stiglo na adresu Ministarstva zdravlja, a rok za dostavljanje ističe u petak.

I dok su iz SNP-a prethodno saopštili da je Šimun udario na dokazane opozicionare, promovišući farmaceutski lobi, iz Ministarstva su rekli da je Marinović prekršio zakone i zloupotrijebio službeni položaj.

Uprkos konstatovanim nepravilnostima, Marinović je, prema saznanjima “Vijesti”, nedavno nagrađen sa 20.000 eura zbog dobrog poslovanja na osnovu zapisnika Upravnog odbora koji nije usvojen, a koji je novi Upravni odbor stavio van snage.

MZ: Marinović prekršio više zakona

Iz Ministarstva zdravlja juče je saopšteno da nalaz Komisije pokazuje da je Marinović u više navrata prekršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o radu, Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, kao i Statut i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta te javne ustanove.

“Takođe, utvrđeno je da “Montefarm” finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije sprovodio u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, kao i drugim propisima”, saopštili su.

Tvrde da je Marinović, mimo finansijskog plana ustanove i Pravilnika o sistematizaciji, potrošio oko million i po eura za usluge Agencije za ustupanje zaposlenih, što je u nalazu konstatovala i Državna revizorska institucija (DRI).

“Takođe, Marinović je mimo obaveznih internih procedura dodjeljivao svakog mjeseca istim zaposlenima određene finansijske nadoknade, bez ikakvog obrazloženja i utemeljenja. Prema preliminarnim procjenama, u ovu svrhu utrošeno je oko 200.000 eura, a samo tokom 2023. Marinović je potpisao 160 odluka o stimulacijama po različitim osnovama”, stoji se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su i da je Marinović tokom 2022. i prošle godine preuzeo dug veledrogerije “Medicalana” u ukupnoj vrijednosti 210.000 eura po osnovu ugovora o cesiji, a da pritom prema tom privatniku “Montefarm” nije imao dugovanja, što je u izvještaju utvrdila i DRI.

SNP ne da smjenu svog direktora

Predsjedništvo SNP-a juče je optužilo Šimuna da promoviše farmaceutski lobi, a on im je odgovorio da takve insinuacije predstavljaju plod pukih neutemeljenih konstrukcija uvrijeđene strane.

SNP zahtijeva od Šimuna da preispita odluku o smjeni Marinovića za kojeg odgovorno tvrde da je dolaskom na tu funkciju zaustavio veliki broj nezakonitih radnji i značajno povećao profit “Montefarma”, o čemu postoje nepobitni dokazi.

Istakli su da nijesu bili saglasni ni sa smjenom bivše direktorice Kliničkog centra Ljiljane Radulović i medicinskog direktora te ustanove Zorana Terzića.

“Imamo opravdanu bojazan da određeni funkcioneri iz PES-a pokušavaju da ‘na mala vrata’ vrate kadrove DPS-a koje smo poslije mnogo godina uspješno razvlastili. Ovi naši zahtjevi da se ne smjenjuju pomenuti ljudi nisu uvaženi, stoga još jednom apelujemo na ministra da preispita svoje odluke, u suprotnom, mi ćemo biti prinuđeni da otvorimo pitanje njegove pozicije kao ministra zdravlja u rekonstrukciji Vlade koja slijedi, sa ostalim kolegama i partnerima u Vladi”, poručili su iz SNP-a.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da su razlozi potencijalne smjene u zdravstvenom sistemu isključivo utemeljeni na profesionalnim, etičkim, ali i standardima dobrog i zakonitog poslovanja.

“Stoga je zabrinjavajuće što u odbrani smijenjenih rukovodilaca zdravstvenih ustanova učestvuju isključivo političke partije, što opet govori o načinu njihovog postavljenja. Politička pripadnost ne smije biti determinišuća stavka u selekciji menadžera zdravstvenih ustanova... Rad ministra Šimuna, od samog početka mandata, potpuno je transparentan i principijelan, te stoga dostupan reviziji premijera Spajića i svih građana Crne Gore i u tom kontekstu na istu ne treba da ima ekskluzivitet samo jedan politički subjekat bez obzira na njegovu veličinu ili parlamentarni status koji su uvijek promjenljivog karaktera”, zaključili su iz tog resora.

Bonus video: