ASK: Izvještaje o prihodima i imovini podnijeti do 31. marta

Agencija poručuje da je obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu značajan alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu

921 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) napomenula je da je izvještaje o prihodima i imovini potrebno podnijeti do 31. marta

Poručuju da je obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu značajan alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.

Prema evidenciji Agencije za sprječavanje korupcije, čija nadležnost je da prikuplja i provjerava izvještaje o prihodima i imovini, u Crnoj Gori ima gotovo 8.000 javnih funkcionera i onih državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona (Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o poreskoj administraciji, Zakona o carinskoj službi, Zakona o javnim izvršiteljima i Zakona o notarima).

Oni imaju obavezu da najkasnije do 31. marta dostave ASK-u redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini za 2023. godinu.

"Do 20. marta predato je oko 2.000 imovinskih kartona. Prepoznajući praksu iz ranijih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima roka, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje obaveza", saopštio je ASK.

Ističu da se blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini podržava snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu. Ujedno, dodaju, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije.

Video uputstvo o preuzimanju obrazaca i proceduri dostavljanja izvještaja možete pronaći na sljedećem linku.

Podsjećaju da je Agencija u februaru pokrenula dane otvorenih vrata za javne funkcionere, koji mogu da od službenika te institucije dobiju sve relevantne informacije i instrukcije za popunjavanje izvještaja.

Bonus video: