Mašković: Više tužilaštvo vodi postupak zbog zloupotrebe narkotika u Kakarickoj gori

Mašković rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Kakaricke gore Marka Čađenovića zbog lažnog prijavljivanja

18168 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Koristim ovu priliku da obavijestim javnost da se pred Višim državnim tužilaštvom vodi postupak povodom zloupotrebe narkotika u javnoj ustanovi Kakaricka gora, a o tome tome svjedoči i odgovor ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića na poslaničko pitanje poslanika SD-a Nikole Zirojevića.

To je tokom pres konferencije kazao šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

On je kazao da je podnio krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Kakaricke gore Marka Čađenovića zbog lažnog prijavljivanja.

"Kao što sam i to ranije javno učino, pozivam sve insitucije koje se bave Kakarickom gorom da postupaju pravovremeno i odgovorno, kako bi se što prije razjasnile okolnosti zbog kojih svi danas ovdje sjedimo, a to jeste zloupotreba narkotika u toj javnoj ustanovi. Upoznaću vas i sa činjenicom da je direktor ove ustanove obmanuo Savjet za prevenciju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti Skupštine Glavnog grada i na taj način uticao na donošenje zaključaka Savjeta koji njemu idu u korist", rekao je Mašković.

Šef kluba odbornika tvrdi da Čađenović nije Savjetu dao informacije da je policija pretrasala objekte Kakaricke gora, kao ni da je izuzela video zapise sa nadrzornih kamera.

"...Ni da su izuzeti terapijski ugovori i drugi dokazni materijal iako se sve to dogodilo pet ili šest dana prije nego što je sjednica Savjeta održana. Sa druge strane u završnoj je fazi postupak koji je na moju incijativu pokrenula Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, a u vezi sa odavanjem identiteta dva biviša štićenika Javne ustanove, u jednoj od TV emisija na TV sa nacionalnom frekvencijom. Istim povodm, takođe na moju inicijativu Ombusman je pokrenuo postupak protiv Čađenovića i postupak se vodi i pred tom insitucijom", objasnio je Mašković.

Podsjetio je da kršenje poslovnika Skupštine Glavnog grada nije novost za Kakaricku goru, i pozvao predsjednicu Skupštine Glanovg grada gospođu Jelenu Borovinić Bojović da "obezbijedi poštovanje Poslovnika Skupštine na čijem je čelu i omogući odbornicima da rade svoj posao".

"Na brojna pitanja koja sam uputio JU Kakaricka gora vezano za afere koje su potresale tu istanovu, nikada nisam dobio niti jedan odgovor, iako se to, prema članu 44 Poslovnika Skupštine Glavnog grada moralo dogoditi u roku od 15 dana od dana podnošenja mog zahtjeva. Osim toga, molim da mi se na najnoviji zahtjev koji sam uputio 14. marta odgovori u skladu sa poslovnikom propisanom roku. Najnoviji zahtjev odnosi se pitanja iz oblasti zapošljavanja u toj JU na osnovu nezakonito donešenog Akta o sistematizaciji bez prethodne izmjene Statuta JU", rekao je Mašković.

Mašković je kazao da je danas zatražio od Uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor u toj ustanovi, "jer se novom sistematizacijom zapošljavalo u Kakarickoj gori".

On je kazao da je u pitanju politički revanšizam.

"Novim statutom se ostavlja samo jedno pomoćničko mjesto, a jedno ukida. Zbog toga sam natražio nadzor da se i te nepravilnosti utvrde", kazao je Mašković.

Događaju se nepozvano priključila Đurđina Turković iz Kakaricke gore i rekla da je došla da "sabotira njegovu namjeru da iznosi neistine o Kakarickoj gori".

Kazala je da je sramno što Mašković zloupotrebljava svoj politički položaj.

"Vjerujemo da je ovo politička igra gdje se podigla krivična prijava. Maškovića smo prijavili policiji zbog iznošenja neistina... Nama je tek juče stigao dopis. Kad se sve sumira, vidi se da je ovdje politička hajka kako na sam rad ustanove, tako našeg direktora Marka Čađenovića. Ovo je osveta iz neostvarenih ambicija", kazala je Turković.

AZLP utvrdila da je Čađenović prekršio Zakon

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama utvrdila je da je direktor JU Kakaricka gora Marko Čađenović javno objavio lične podatke bivših korisnika ove ustanove na osnovu kojih se može utvrditi njihov identitet, čime je prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, saznaju "Vijesti".

Prema dokumentaciji u koju su Vijesti imale uvid, Čađenoviću i ustanovi je zabranjeno da prilikom javnog oglašavanja iznose informacije na osnovu kojih se može utvrditi identitet korisnika usluga.

Napomena: U prvobitnoj verziji teksta došlo je do greške u dijeli izjave Turković, gdje je pisalo da je došla da sabotira pres konferenciju. Izvinjavamo se čitaocima i Turković.

Urednica redakcije Društva Tina Popović

Bonus video: