Državna firma Tivtu duguje preko 10 miliona eura poreza, na njenom zemljištu izgraditi sportski kompleks

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta podržao ideju lokalne uprave Tivta da se gradi veliki novi sportski kompleks preko puta aerodroma u tom gradu

7509 pregleda 11 komentar(a)
Šćekić i Komnenović danas u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Šćekić i Komnenović danas u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić (SNP) boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Tivat, gdje je sa domaćinima razgovarao o razvoju sportske infrastrukture u najmanjoj bokeljskoj opštini.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem i njegovim saradnicima, Šćekić je sa domaćinima i delegacijom Ministarstva sporta i mladih, posjetio JU Sportska dvorana Tivat, nedavno adaptirane prostorije Omladinskog centra na Seljanovu i JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju Tivat.

Potpredsjenik Vlade i ministar sporta i mladih je novinarima kazao da je u fokusu razgovora sa čelnicima Tivta bila ideja lokalne uprave da na prostoru nekadašnjeg poljoprivrednog dobra Montepranzo preko puta tivatskog aerpodroma, gradi veliki sportsko-rekreativni kompleks sa modernim sadržajima poput novog gradskog fudbalskog stadiona, multifunkcionalne sportske dvorane, niza drugih terena za razne sportove i pratećih sadržaja. To bi, smatraju u administraciji gradonačelnika Komnenovića, značajno unapredilo stanje sportske infrastrukture u Tivtu, ali i otvorilo niz novih razvojnih mogućnosti, prvenstveno u domenu sportskog turizma i organizovanja prestižnih međunarodnih sportskih takmičenja.

„Kompanija Montepranzo koja nije aktivna već godinama i u vlasništvu je državnih fondova, Opštini Tivat u ovom mometu duguje preko 10 milipona eura na ime neplaćenog poreza na nepokretnosti. Gradu istovremeno nedostaje prostora za razvoj raznih vrsta javnih objekata i sadržaja – prvenstveno sportskih, pa smatramo da lokacija nekadašnjeg poljoprivrednog dobra u čijoj je neposrednoj blizini i aerodrom, pruža izuzetne mogućnosti za gradnju novog velikog sportskog i turističkog kompleksa koji bi bio i od državnog značaja.

"Time bismo riješili ne samo potrebe tivatskih sportista za duži vremenski period, već i stvorili izuzetne uslove za razvoj sportskog turizma i smanjenje sezonalnosti koja sada karakteriše našu turističku privredu“- kazao je gradonačelnik Komnenović, sa čime se složio i Šćekić.

Ministar je pohvalio napore koje je lokalna uprava Tivta u proteklom periodu preduzela na unapređenju postojeće sportske infrastrukture u tom gradu koja je bila prilično zapuštena i dotrajala, a što kako je Šćekić kazao, indirektno potvrđuju i sve bolji reultati tivatskih sportista na raznim poljima.

„Sa svoje strane, odmah ću razgovarati sa premijerom Milojkom Spajićem i predočiti mu ovu izvranednu ideju o gradnji novog sportskog kompleksa u Tivtu, kao i sa ministrom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Jankom Odovićem vezano za rješavanje prostorno-planskih i imovinskih preduslova za njenu realizaciju. Mi kao Vlada i resorno ministarstvo daćemo svoj maksimalni doprinos da sve to ide najboljom dinamikom. Ja sam dao riječ, a ljudi se vežu za riječ.“- istakao je Šćekić dodajući da je poboljšanje svih vidova instrastrukture i javnih sadržaja, uključujući i one sportske, važno ne samo za unapređenje turističke ponude Crne Gore, već i za poboljšanje uslova života domicilnog stanovništva.

S tim u vezi, podržao je inicijativu Opštine Tivat da se Montepranzo skine sa liste Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore i da država sa Opštinom postigne sporazum o ustupanju lokalnoj upravi zemljišta na toj lokaciji u vrijednosti od Montepranza neplaćenih poreskih obaveza prema Opštini.

On je istakao da će projekat velikog sportskog kompleksa biti prepoznat i u Strategiji razvoja sporta čiji je nacrt pripremilo njegovo ministarstvo, jer država namjerava „da u budućem periodu izgradimo minimum tri trenažna centra – po jedan na sjeveru, centralnom dijelu i na primorju, a s obzirom na uslove i saobraćajnu povezanost, posebno blizinu aerodroma, jako bi značajno bilo da jedan od tih centara bude ovdje u Tivtu“.

„Na nivou cijele Crne Gore dosta je zapuštena sportska infrastruktura. I kad vidimo kako se u Tivtu ulažu značajna sredstva i kako imaju konkretnih ideja, nama u Ministarstvu je zadovoljstvo da dodatno damo vjetar u leđa. Nama je Tivat kao državi jako značajno mjesto, jako značajna destinacija.”- zaključio je Šćekić.

Montepranzo zemljište
Montepranzo zemljištefoto: Siniša Luković

Komnenović je naveo da u međuvremenu, Tivat mora uložiti veliki novac u rekonstrukciju svoje postojeće sportske dvorane Župa i njeno prilagođavanje standardima neophodnim za održavanje međunaridnih takmičenja u nekim sportovima. Istakao je da su pripreme za ovo već krenule i da se sagledavaju iskustva iz Novog Pazara gdje postoji identični objekat sportske dvorane onoj tivatskoj koja je sagrađena već daleke 1985.godine, a koju treba detaljno sanirati i obnoviti.

“Našoj sportskoj dvorani trebaju značajna sredstva za rekonstrukciju. Mi smo prinuđeni zbog naših sportista koji moraju nastaviti takmičenja, da tu dvoranu dovedemo do nivoa da je upotrebljiva do momenta dok se ne izgradi nova dvorana u kompleksu preko puta aerodroma.”- naveo je gradonačenik dodajući da će lokalna uprava Tivta ove godine završiti i novu balon-halu na sportskom igralištu u Velikom gradskom parku, a koja će onda djelimično rasteretiti nedovoljne kapacitete postojeće dvorane Župa.

Bonus video: