Hajdučija u Budvi - nezakonito postavljene rampe na putu za Blizikuće i Tudoroviće

Investitori tvrde da je rampa za velike kamione postavljena bez odobrenja Opštine, a da pojedinci naplaćuju “putarinu” za prolaz na više od 20 gradilišta u paštrovskim naseljima

33842 pregleda 53 reakcija 45 komentar(a)
Rampa za kamione u Blizikućama, Foto: Vuk Lajović
Rampa za kamione u Blizikućama, Foto: Vuk Lajović

Na više od 20 gradilišta u paštrovskim naseljima Blizikuće i Tudoroviće kamionima čija je nosivost veća od sedam i po tona se ne može, a prolaz je moguć ako se plati “putarina”.

To je “Vijestima” navelo više investitora koji su kazali da su opštinskoj Komunalnoj policiji i inspekciji prijavili nezakonito postavljanje rampe na samom početku puta koji se odvaja od Jadranska magistrale ka tim naseljima, jednim od najatraktivnijih na budvanskoj rivijeri u kojima se nalaze na desetine luksuznih vila, manjih hotela i kuća za odmor.

Upravo taj dio Budve je bio jedna od najvećih graditeljskih zona, kada je riječ o bogatoj klijenteli koja je od mještana kupovala placeve na kojim su u proteklih deceniju i po nikle luksuzni objekti.

Ipak, kako tvrde, mimo odobrenja Opštine postavljena je rampa, a sumnja se da je uopšte i konsultovan stručnjak saobraćajne struke. Ono što je, kako su kazali, krajnje neprihvatljivo je da kamioni ne mogu proći, već da pojedinci”traže novac kako bi propustili kamione.

“Neko je sebi uzeo za pravo da naplaćuje prolaz za gradilišta i to putem koji je izgradila Opština upravo naplatom komunalija za to područje. Svi koji su gradili platili su komunalije, a Opština je u obavezi, što predviđa i zakon, da novac koji se na taj način naplati, mora biti utrošen u infrastrukturu. Ovako imamo jednu hajdučiju”, naveli su oni.

U Komunalnoj policiji i inspekciji “Vijestima” je rečeno da je inspektor pokrenuo upravni postupak zbog postavljene rampe.

Put je bio u izuzetno lošem stanju, a Opština Budva je u maju 2019. završila, tada jednu od najvećih investicija, asfaltiranje puta od Jadranske magistrale do turističkog kompleksa Carsko Selo na brdu Česminovu.

Put je svečano otvorio tadašnji gradonačelnik Marko Carević, pohvalivši se da je Opština ispunila obećanja koja je dala građanima tog dijela Paštrovića.

Na otvaranju, kako su “Vijesti” tada prenijele, Carević se pohvalio i da je u pitanju jedna od najvećih investicija nove vlasti i najveći pojedinačni infrastrukturni projekat koji se odnosi na gradske saobraćajnice.

Sekretarijat za investicije i Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove Opštine Budva zajednički su realizovali taj projekat, gdje je sprovedena vodovodna mreža, optički kabl i ulična rasvjeta, saopšteno je iz Opštine Budva.

“Ovakvi projekti okrenuti su ravnomjernom razvoju grada kao jednom od prioritetnih ciljeva nove vlasti. Ideja je da se iz centra grada krene ka periferiji, i da se planski realizuju infrastrukturni projekti prije nego što dođe do urbanizacije nekog prostora, što je do sada rijetko bio slučaj”, kazali su tada iz lokalne samouprave.

Na video-snimku koji je tada Opština objavila na svome sajtu nema rampe na početku puta, bila su postavljena dva stuba, ali ne i greda sa ograničenjem visine, niti znak za nosivost.

Mještani su ranije u više navrata isticali da su investitori koji su gradili svoje kuće i vile uništili put.

Bonus video: