Herceg Novi dobiće olimpijski bazen

Izgradnja bazena u Igalu koštaće oko 20 miliona eura, Opština završila idejno rješenje

4550 pregleda 11 komentar(a)
Naredni korak izrada glavnog projekta: Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Naredni korak izrada glavnog projekta: Stevan Katić, Foto: Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi priprema projekat izgradnje olimpijskog bazena nadomak nove autobuske stanice u Igalu, a projekat je planiran na parceli od 22,28 hiljada kvadrata, trebao bi da ima hiljadu gledalačkih mjesta, dvoetažnu parking garažu sa 300 mjesta, poslovne prostore, teretanu, spa, svlačionice, konferencijske prostorije...

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Kabineta predsjednika ove primorske opštine Stevana Katića. Oni su pojasnili da je procijenjena vrijednost projekta oko 20 miliona eura, ali da će precizan iznos znati nakon izrade glavnog projekta. Naveli su da su bazen kandidovali za kapitalni budžet za 2024, ali da se nije našao u njegovom predlogu.

“Rok za prijavu novih projekata za kapitalni budžet za 2025. godinu ističe 31. marta i Opština Herceg Novi će do tada ponovo kandidovati projekat izgradnje olimpijskog bazena i prijaviti vrijednost projekta od 20 miliona eura. Očekujemo da će se u konačnom predlogu budžeta do jeseni, naći i naš projekat bazena”, naglasili su oni.

Iz Opštine su naveli da je trenutno sve na nivou idejnog rješenja, dok je naredni korak izrada glavnog projekta. Pojasnili su da će sami započeti ovaj proces a zatim ga kandidovati za kapitalni budžet 2025. Nakon glavnog projekta će, kako su kazali, biti raspisan tender za izvođača radova. Istakli su da je projekat planiran na parceli ukupne površine 22,28 hiljada metara kvadratnih, kao i da Opština nad njom ima pravo korišćenja 1/1.

“Prema Idejnom rješenju koje je uradio “Studio grad”, planiran je olimpijski bazen (51,50m x 25m) i pomoćni bazen (25m x 10m) sa gledalištem od preko 1000 mjesta, dvije etaže garažnog prostora sa oko 300 mjesta, prostor za poslovne sadržaje, teretana, spa, prostor za konferencije za novinare, prevodioce, svlačionice”, kazali su iz Opštine.

Iz ove primorske opštine su dodali i da će ovim projektom Herceg Novi dobiti pravi olimpijski bazen, koji će biti tačnih dimenzija kako bi mogli da konkurišu za organizovanje evropskih plivačkih i vaterpolo takmičenja. Istakli su i da će to biti dobra praksa za Herceg Novi kao Evropski grad sporta za 2024. godinu, titulu koju su dobili tokom decembra prošle godine.

Bonus video: