Čađenović brani Turković: Došla je da čuje izlaganje Maškovića. Mi smo slobodna zemlja. Nijesmo Sjeverna Koreja

Konferencija za medije odbornika Miloša Maškovića prekinuta zbog incidenta sa zaposlenom u ustanovi “Kakaricka gora”, Glavni grad je prijavio policiji

6483 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Menadžment ustanove za resocijalizaciju i rehabilitaciju korisnika psihoaktivnih supstanci “Kakaricka gora” odbio je juče da odgovori “Vijestima” da li je zaposlena Đurđina Turković zvanično zastupala tu ustanovu kada je prekinula konferenciju za medije odbornika Miloša Maškovića.

Odbornik SD-LP-a juče je pozvao novinare kako bi saopštio informacije da se tužioci bave navodnom zloupotrebom narkotika u “Kakarickoj gori”, na čijem je čelu izvršni direktor Marko Čađenović.

Mašković je, između ostalog, kazao da je podnio i krivičnu prijavu protiv Čađenovića. Direktor “Kakaricke gore” je, međutim, u decembri tužio Maškovića za “iznošenje neistina i laži” o toj ustanovi.

Odbronik Skupštine glavnog grada kazao je i da je zatražio od Uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor u “Kakarickoj gori” zbog “nelogičnog Akta o sistematizaciji”.

Tada je konferenciju prekinula Turković i to u svojstvu, kako je objasnila, “predstavnice ustanove na koju Mašković diže hajku”.

“...Kad se sve sumira, vidi se da je ovdje politička hajka u pitanju, kako na sam rad ustanove, tako i na našeg direktora. Ovo je osveta iz neostvarenih ambicija”, kazala je Turković.

Glavni grad je, prema saznanjima “Vijesti”, podnio Upravi policije prijavu protiv Turković, u kojoj tvrde da je onemogućila izlaganje odbornika SD-LP-a Miloša Maškovića, ali i odbila da se legitimiše.

Čađenović, međutim, ne želi da saopšti da li je službenica zvanično zastupala ustanovu.

“Turković je imala pravo da sasluša Maškovića. Došla je da čuje njegovo izlaganje. Mi smo slobodna zemlja. Nijesmo Sjeverna Koreja”, kazao je Čađenović “Vijestima”.

Podsjetio je da “ta priča traje mjesecima”, i da Mašković “pokušava da ga diskredituje”.

Istakao je da Mašković nema osnova da krivično goni Turković, jer ga nije fizički napala.

“Nema smisla da zove policiju. Nije ga napala, pa zato nema razloga da zove nadležne organe. Jedino se Mašković čuje za ‘Kakaricku goru’. Pokušavaju da nas sabotiraju, a mi nikad nismo bolje radili. Mašković nikad nije bio u posjeti ustanovi, niti je izrazio želju. Ne zna ni gdje se ‘Kakaricka gora’ nalazi. Turković je postupila kako je smatrala da treba”, objasnio je Čađenović.

Dodao je da radi na rješavanju problema sistematizacije u toj ustanovi.

“U Statutu imamo 50 sistematizovanih radnih mjesta. Mi imamo 42 zaposlenih. Imamo rukovodioce sektora, kao i tri pomoćnika, a to nije racionalno. Zbog toga smo smanjili na dva”, rekao je Čađenović.

Mašković je na jučerašnjoj konferenciji kazao da je “Čađenović obmanuo Savjet za prevenciju narkomanije i drugih bolesti zavisnosti Skupštine glavnog grada i na taj način uticao na donošenje zaključaka Savjeta koji njemu idu u korist”.

On, takođe, tvrdi da Čađenović nije Savjetu dao informacije da je policija pretresala objekte Kakaricke gora, kao ni da je izuzela video-zapise sa nadrzornih kamera.

“...Ni da su izuzeti terapijski ugovori i drugi dokazni materijal, iako se sve to dogodilo pet ili šest dana prije nego što je sjednica Savjeta održana. Sa druge strane, u završnoj je fazi postupak koji je na moju incijativu pokrenula Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, a u vezi sa odavanjem identiteta dva biviša štićenika Javne ustanove, u jednoj od TV emisija sa nacionalnom frekvencijom. Istim povodom, a takođe na moju inicijativu ombudsman je pokrenuo postupak protiv Čađenovića i postupak se vodi i pred tom insitucijom”, objasnio je Mašković.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama utvrdila je da je Čađenović javno objavio lične podatke bivših korisnika ove ustanove na osnovu kojih se može utvrditi njihov identitet, čime je prekršio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, saznaju “Vijesti”.

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Čađenoviću i ustanovi je zabranjeno da prilikom javnog oglašavanja iznose informacije na osnovu kojih se može utvrditi identitet korisnika usluga.

Bonus video: