Obilježavanje Svjetskog dana voda u Nikšiću: Od edukacije, preko ekologije, do konferencije

Drugi dan je imao ekološku dimenziju – oko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Brezoviku posađeno je deset sadnica zimzelenog drveća.

1806 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Sa današnje akcije, Foto: Svetlana Mandić
Sa današnje akcije, Foto: Svetlana Mandić

Povodom Svjetskog dana voda, 22. marta, nikšićko preduzeće Vodovod i kanalizacija, u saradnji sa Opštinom Nikšić, organizuje trodnevne aktivnosti kako bi skrenulo pažnju na značaj vode i vodnih resursa.

I dok je prvi dan bio u znaku edukacije, pa je za grupu učenika OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ organizovana posjeta pumpnoj stanici Duklo i priručnoj laboratoriji kako bi im približili proces rada i aktivnosti koje sprovode da bi do građana stigla zdravstveno ispravna i bezbjedna voda za piće, drugi dan je imao ekološku dimenziju – oko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Brezoviku posađeno je deset sadnica zimzelenog drveća. Akcija je organizovana u saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za komunalne poslove i saobraćaj, ekološkim pokretom „Ozonom“ i Komunalnim preduzećem.

„Kako je 21. marta Međunarodni dan šuma, akcijom smo simbolično obilježili oba značajna datuma. Akcija ima za cilj da pokažemo da je ujedinjeno djelovanje različitih institucija, u pravcu ekološkog osvješćivanja društva jako važno i da mi kao institucije koje su djelimično i odgovorne za te stvari, svako u svojoj oblasti, treba da pokažemo na koji način treba da brinemo o životnoj sredini koja je u 21. vijeku ugrožena pod uticajem sve većih klimatskih promjena, rasta populacije, zagađeni su vazduh i voda, što sve zajedno rezultira jednom problematičnom situacijom. Cilj nam je bio da svi zajedno pošaljemo malu, simboličnu, ali rekla bih značajnu poruku, široj društvenoj zajednici“, kazala je Milijana Abramović, PR menadžerka preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Brezovik je urađeno prije tri-četiri decenije, i prema riječima Abramović u njemu se vrši prečišćavanje otpadnih voda iz bolnice Brezovik i dvije stambene zgrade koje su u blizini pomenute zdravstvene ustanove.

Miljana Abramović
Miljana Abramovićfoto: Svetlana Mandić

„Postrojenje je tokom prošle godine imalo određenih problema u radu, nakon čega se pristupilo njegovom potpunom remontu i uspostavio se normalan proces rada. Pored normalnog funkcionisanja, vodimo računa da i prostor oko samog postrojenja bude adekvatno obezbijeđen i uređen i da upotpunimo tu sliku o odgovornom postupanju kada je ovaj objekat pitanju“, poručila je Abramović.

I direktor ekološkog pokreta „Ozon“, Aleksandar Perović, skrenuo je pažnju na stanje u kome se pomenuti prečišćivač otpadnih voda nalazio unazad nekoliko godina.

„Ovo postrojenje je u prethodnih desetak godina često bilo u javnosti po nekim lošim stvarima. Kada smo prvi put ovdje došli, prije sedam-osam godina, na poziv mještana, sve je bilo otvoreno, unutra je bila ogromna količina otpada. Sada je značajno unapređeno, polako se ovo sredilo i ovakva postrojenja treba da budu otvorena za građane, da građani vide da se nešto stalno radi tu kako bi imali mirnu savijest. Kada je kvalitet vode u pitanju, najlakše je manipulisati javnošću, ali i imati neku opravdanu zabrinutost za javno zdravlje. Da bi mi imali mirno građanstvo i da bi institucije imale mirnu savjest, što više treba da budemo prisutni na terenu“, kazao je Perović.

Istakao je da su sa zadovoljstvom uzeli učešće u akciji, ubjeđeni da je ovo prvi korak u oplemenjivanju pomenutog prostora.

Završna aktivnost koju Vodovod organizuje 22. marta, na Svjetski dan voda, je konferencija pod nazivom „Izazovi u sektoru vodosnabdijevanja, prihvatanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda“. Očekuju učešće više od 50 učesnika iz različitih lokalnih i nacionalnih institucija, kao i nevladinog sektora, a fokus će biti stavljen na izazove sa kojima se suočavaju vodovodna društva u Crnoj Gori, a tiču se ekonomsko–finansijske, tehničke i ekološke prirode.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je „Voda za mir“ u namjeri da se istakne uloga vode u izgradnji mira i sprječavanju sukoba, pošto nejednak pristup vodi i njeno zagađenje mogu izazvati napetosti među zajednicama i nacijama.

Bonus video: