Zajednica opština i udruženje komunalnih preduzeća potpisali Memorandum o saradnji u oblasti komunalnih djelatnosti

Navodi se da je među ciljevima i jačanje kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, zajedničko razvijanje i sprovođenje projekata i drugih zajedničkih aktivnosti, kao i podsticanje i unapređenje saradnje između svojih članica, jedinica lokalne samouprave i komunalnih privrednih društava

2269 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Zajednica opština Crne Gore
Sa potpisivanja Memoranduma, Foto: Zajednica opština Crne Gore

Generalna sekretarka Zajednica opština (ZOCG), Mišela Manojlović, i predsjednik Skupštine Udruženja komunalnih preduzeća Crne Gore, Radenko Vujošević, potpisali su danas Memorandum o saradnji u oblasti komunalnih djelatnosti, sa ciljem zajedničkog zastupanja interesa svojih članica pred državnim organima i međunarodnim organizacijama.

Kako je saopšteno iz ZOCG, među ciljevima Memoranduma su i jačanje kapaciteta ZOCG i Udruženja komunalnih preduzeća kroz regionalne i druge platforme, umrežavanje i saradnja sa asocijacijama zemalja regiona i šire, jačanje kapaciteta za efikasno korišćenje sredstava iz EU i drugih međunarodnih fondova.

Navodi se da je među ciljevima i jačanje kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, zajedničko razvijanje i sprovođenje projekata i drugih zajedničkih aktivnosti, kao i podsticanje i unapređenje saradnje između svojih članica, jedinica lokalne samouprave i komunalnih privrednih društava.

"U okviru predviđenih zajedničkih aktivnosti radiće se na identifikovanju izazova sa kojima se suočavaju dvije asocijacije i njihove članice u oblasti obavljanja komunalnih djelatnosti u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u planu i utvrđivanje prioriteta i zajednička priprema akcionih planova na savladavanju izazova u poslovanju.

"I identifikacija, razvoj i sprovođenje zajedničkih projekata, kao i predlaganje i zajedničko sprovođenje mjera za jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave i komunalnih privrednih društava", navodi se u saopštenju.

Iz ZOCG su kazali da Memorandum predviđa i prisustvovanje predstavnika sporazumnih strana sjednicama radnih tijela Zajednice opština i Udruženja prilikom razmatranja tema od interesa za obije asocijacije, stalnu razmjenu informacija, monitoring primjene javnih politika u oblasti komunalnih djelatnosti, kao i zajednički rad na pripremama strategija, publikacija i drugih dokumenata.

Predviđeno je i da ZOCG ustupa Udruženju prostorije koje se koriste za različite vrste obuka.

Bonus video: