Ukidaju jednokratnu pomoć dijelu penzionera

Opština Pljevlja se odlučila na takav potez zbog povećanja iznosa minimalnih penzija

14880 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan
Detalj iz Pljevalja, Foto: Goran Malidžan

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć Opštine Pljevlja ubuduće neće više moći da ostvaruju penzioneri koji imaju minimalnu penziju i žive sami u domaćinstvu.

To je predviđeno Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o jednokratnim socijalnim pomoćima, koja će se naći pred odbornicima na narednoj sjednici lokalnog parlamenta.

U obrazloženju odluke se navodi da je bilo potrebno da se ukine ovo pravo penzionerima, s obzirom na to da je od januara minimalna penzija u Crnoj Gori povećana na 450 eura.

“Osnovni razlog donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o jednokratnim socijalnim pomoćima je unapređenje standarda penzionera uvećanjem minimalne penzije na 450 eura. Izmjenama i dopunama Odluke o jednokratnim socijalnim pomoćima, propisano je da pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju penzioneri sa minimalnom penzijom, a koji žive sami u domaćinstvu. Imajući u vidu da minimalna penzija iznosi 450 eura, bilo je potrebno da se ukine ovo pravo penzionerima sa minimalnim penzijama”, navodi se u obrazloženju.

Drugi razlog zbog kojih se mijenja postojeća odluka je preporuka Službe za unutrašnju reviziju opštine Pljevlja, da je potrebno postojeću Odluku o jednokratnim socijalnim pomoćima dopuniti u dijelu iznosa koji treba da se dodijeli.

“Da bi se izbjegao bilo kakav vid sumnje u subjektivnost dodjele pomoći potrebno je definisati minimalne i maksimalne iznose jednokratne pomoći, kako za pojedinca, tako i za porodicu, odnosno izvršiti razdvajanje ovog vida pomoći. Jedan od razloga donošenja odluke je i što je Odlukom o organizaciji i načinu rada prestao da postoji Sekretarijat za društvene djelatnosti”, stoji u obrazloženju.

U Budžetu opštine Pljevlja ove godine za jednokratne socijalne pomoći predviđeno je 20.000 eura.

Prema predlogu nove odluke pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju pojedinci čija ukupna primanja ne prelaze iznos od 100 urea, ili porodice čija ukupna primanja ne prelaze 200 eura.

Pravo na ovu vrstu pomoći pojedinci i porodice mogu ostvariti najviše dva puta godišnje.

Za pojedinca visina jednokratne pomoći iznosi 50 eura, dvočlanu porodicu 70, tročlanu 90 četvoročlanu 110 i porodicu sa pet i više članova 130 eura.

Bonus video: