Slabo interesovanje za testiranje na HIV u Baru

Dvoje Barana iskoristilo test na HIV, a savjetodavne usluge njih troje

2066 pregleda 1 komentar(a)
Dom zdravlja Bar, Foto: Dom zdravlja Bar
Dom zdravlja Bar, Foto: Dom zdravlja Bar

Besplatno testiranje na virus HIV, koje je organizovano u saradnji sa NVO “CAZAS” početkom marta povodom Nacionalnog dana testiranja na HIV, iskoristilo je dvoje građana u Domu zdravlja Bar, a savjetodavne usluge je iskoristilo njih troje.

To je “Vijestima” kazala doktorka u Domu zdravlja Bar Ljiljana Jovićević, specijalstkinja epidemiologije i koordinatorka savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo testiranje na HIV.

“Pored produženog testiranja u okviru same ustanove, u saradnji sa NVO 'CAZAS', u prostorijama drop-in centra te organizacije, bilo je organizovano savjetovanje i testiranje”, kazala je Jovićević.

U Savjetovalište Doma zdravlja Bar, kako je rekla, mogu doći klijenti iii pacijenti samoinicijativno, ukoliko žele da provjere svoj HIV status, zbog putovanja u pojedine zemlje i sa uputom ljekara primarne zdravstvene zaštite.

“Testiranje može biti anonimno, kada se za klijenta upisuje posebno dizajnirana šifra ili se, ukoliko to klijent zahtijeva, upisuju lični podaci”, kazala je ona.

Jovićević je kazala da se testiranje radi brzim HIV1/HIV2 testovima posljednje generacije, koji su visoko specifični i senzitivni. Pozitivan rezultat, dodala je, na ovim testovima je preliminaran i zahtijeva potvrdno testiranje u Savjetovalištu za HIV lnstituta za javno zdravlje.

Savjetovanje poslije testiranja, prema njenim riječima, podrazumijeva saopštavanje rezultata jasno i bez okolišanja.

“Ukoliko se radi o pozitivnom rezultatu testa, uz obezbjeđivanje dovoljno vremena da klijent prihvati rezultat i na njega odreaguje, savjetnik će precizno objasniti klijentu da je to preliminaran test i da je neophodno uraditi potvrdni test u lnstitutu za javno zdravlje Crne Gore”, poručila je.

Pored usluga savjetovanja i testiranja na HIV, u Savjetovalištu se vrši distribucija informativno-edukativnih materijala promoviše kontinuirana upotreba kondoma kao jedne od najefikasnijih preventivnih mjera u sprečavanju širenja HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija.

Bonus video: