Opština Budva: Prevaziđen problem buke u Starom gradu

Predstavnici lokalne vlasti se sastali sa predstavnicima mjesne zajednice

2976 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Opština Budva
Foto: Opština Budva

Opština Budva saopštila je da je prevaziđen problem buke u tamošnjem Starom gradu.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović i Glavna administratorka Opštine Nevenka Božović-Jovović danas su održali sastanak sa predstavnicima MZ Stari grad povodom obraćanja predstavnika te mjesne zajednice lokalnoj samoupravi sa zahtjevom za dostavljanje mišljenja u vezi primjene člana 39 stav 1 tačka 9 Odluke o komunalnom redu („Sl.list CG-opštinski propisi“, br. 21/23).

"Stav Opštine Budva je da, iz citiranih odredbi odluke jasno proizilazi da je na javnim površinama i površinama u javnom korišćenju u zoni Starog grada, odnosno objektima koji su obuhvaćeni odredbom člana 39, stav 1, tačka 9 Odluke o komunalnom redu Opštine Budva, zabranjeno postavljanje uređaja za reprodukciju muzike sa zvučnim kutijama van poslovnih prostora, odnosno na terasama, u unutrašnjosti prozora i štokova, pri čemu se navedena odredba odnosi na sve poslovne prostore u zoni Starog grada, bez izuzetka", navodi se u saopštenju.

Takođe, ukazano je da je zaštita od buke od elektroakustičnih i/ili akustičnih uređaja propisana Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, Odlukom o utvrđivanju akustičnih zona na teritoriji opštine Budva, kao i Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju akustičnih zona, kojom je prostor kontakt zone Stari grad definisan kao tiha zona.

"Predstavnici MZ Stari grad iskazali su veliku zahvalnost i zadovoljstvo na rešavanju ovog višedecenijskog problema kako bi se nivo buke doveo u zakonski okvir, omogućio dostojanstven život građana Budve i najzad, kako bi turisti dobili dostojanstvene i kvalitetne uslove za boravak, posebno imajući u vidu da Stari predstavlja svojevrsan spomenik kulture i da kao kulturno dobro uživa posebnu zaštitu države propisanu odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara kao i da Ustav Crne Gore propisuje da je svako dužan da čuva prirodnu i kulturnu baštinu od opšteg interesa. Na ovaj način prevaziđen je problem buke u Starom gradu i kvalitet turističke ponude uzdignut na veći nivo", dodaje se u saopštenju.

Postupanje Opštine Budva, ističu, veoma je značajno za predstojeću ljetnju turističku sezonu i predstavlja "nedvosmislen stav da Opština sa nadležnim službama radi sve u okviru svojih mogućnosti da se uhvati u koštac sa svim problemima" i unaprijedi kvalitet turističke ponude.

Bonus video: