Radnici Instituta „Dr Simo Milošević“ odgađaju štrajk do 25. aprila

U skladu sa tom odlukom, od štrajka su odustali i u sektoru ugostiteljstva

3863 pregleda 2 komentar(a)
Igalo, ilustracija, Foto: Shutterstock
Igalo, ilustracija, Foto: Shutterstock

Štrajkački odbor Sindikalne organizacije Instituta „Dr Simo Milošević“ donio je odluku o odgađanju najavljenog štrajka za jedan mjesec, odnosno do 25. aprila, a zbog, kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, uvjeravanja da Vlada intenzivno radi na rješavanju nagomilanih problema. U skladu sa tom odlukom, od štrajka su odustali i u sektoru ugostiteljstva, prenosi RTV Herceg Novi.

Kako je kazala predsjednica Sindikalne organizacije Marija Obradović, razlozi za odlaganje štrajka bazirani su na zaključcima sa sastanka predstavnika Izvršnog odbora Sindikata i menadžmenta sa ministrom zdravlja Vojislavom Šimunom i potpredsjednikom Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđanom Pavićevićem.

"Dobili smo uvjeravanja da se na nivou Vlade vrlo intenzivno radi na tome da stečaj nije opcija, prvenstveno kroz niz faza, koje podrazumijevaju pomoć Institutu Igalo. Najprije govorimo o pomoći u sanaciji Instituta od Vlade Crne Gore, koja podrazumijeva finansijsku injekciju od 10 miliona eura, kojim bi se prvenstveno riješio problem Jugobanke AD u stečaju, koji blokira račun sada već više od dva mejseca", navodi ona.

Obradović je informisala da je kreiran plan rekonstrukcije za narednih šest mjeseci, koji podrazumijeva 30 miliona eura ulaganja na ime tih aktivnosti, kao i da su sva predložena rješenja Komisije za rješavanje statusa Instituta zakonski utemeljena.

Stečaj bi, kako je kazala, ugasio primarnu djelatnost Instituta, čime bi preko pet hiljada pacijenata, koji se godišnje liječe u Igalu, izgubilo tu mogućnost, a oko 500 radnika ostaće bez posla.

Utisak je, nakon saopštenja Agencije za zaštitu konkurencije da je pomoć Vlade od 1,36 milona eura na ime duga prema Jugobanci nezakonito upućena, iako taj novac Institutu nikada nije uplaćen, da je nekome u interesu da stečaj bude uveden.

"Institut Igalo nikada nije povukao taj novac i ne može zbog toga da bude predmet bilo kakvog stečajnog postupka. U slučaju da je bilo kome sa strane pada na pamet, sada kada se situacija rješava, da zbog toga pokrene sterčajni postupak, nadamo se da će nadležni organi u Crnoj Gori adekvatno reagovati i spriječiti tu mogućnost", istakla je ona.

Uprkos veoma lošoj situaciji, ugroženoj egzistenciji zbog plata koje kasne, pritisaka banaka zbog neuplaćenih rata kredita, problema zbog neplaćenih računa i kirija, ugostitelji su odlučili da obustave štrajk, navodi predstavnica ovog sektora Olivera Đuratović.

"Shvatili smo ozbiljnost situacije, tu smo odlučili da budemo svi zajedno. Sada je poslednji momenat da i radnici budu zajedno i da krizu prebrodimo jedni sa drugima. Niko ne može da se izdvoji iz ove situacije, niti domaćica bez ugostitelja, niti ugostitelj bez fizioterapueta, niti terapeut bez doktora. Svi smo ovdje zajedno jedan tim, koji sada mora složno da djeluje", istakla je ona.

Bez obzira na situaciju, usluga je ostala ista, svi terapeuti savjesno i odgovorno obavljaju svoje zadatke, navodi Jelena Bulatović ispred sektora fizioterapeuta.

"Pored toga što u rukama imamo najjače oružje, a to je znanje, naša najveća pobjeda je kada vidimo pacijenta da se vratio svakodnevnim aktivnostima, da smo mu pomogli, ali morate da znate da svi mi imamo prioritet, a to je naša porodica. Moramo biti savjesni i odgovorni prema porodici, zato kažem da su terapeuti na rubu egzistencije", kazala je ona.

Ispred sektora tehničke službe Dragan Vlaović kazao je da je sistem rada ugrožen, jer je obustavljena nabavka materijala, radnici više nemaju motivaciju da dolaze na posao, ali nadu uliva zalaganje nadležnih da se situacija riješi.

"Saglasni smo sa kolegama, odustali smo od štrajka i nadamo se da ćemo zajedničkim snagama doći do nekog boljitka, ali zamolio bih građane čitave Crne Gore da nam pomognu i shvate da nemaju gdje otići na rehabilitaciju. Ako izgube ovo, izgubili su sve", poručio je on.

"Razlog za optimizam i ponos", kako se navodi, zaposlenima daju i poruke podrške norveških pacijenata, čiji državni program se ove godine realizuje u Turskoj. Norvežani, prema riječima zaposlenih, najavljuju da će ove sezone u Institut dolaziti u sopstvenoj režiji, jer "takvu uslugu ne mogu naći" u drugim ustanovama.

Bonus video: